Ardbeg Distillery přežila za 200 let své existence řadu dramatických zvratů. Skončily − kéž by definitivně − v roce 1997, kdy ji koupili a zachránili majitelé lihovaru Glenmorangie. Ardbeg Single Malt Scotch Whisky se na výsluní vracela pozvolna, ale s urputnou vytrvalostí, kterou ztělesňuje Master Distiller Dr Bill Lumsden, jeden z nejkreativnějších odborníků v kategorii skotské whisky vůbec.

O jeho nejnovější kreaci − Ardbeg Kelpie o 51,7 % obj. alkoholu − se začátkem března přednostně dozvědělo 62 tisíc členů "Ardbeg Committee", komunity skalních příznivců značky. V sobotu 3. června bude představena účastníkům každoročního Ardbeg Day přímo na místě svého zrodu, na západoskotském "ostrově kouřové whisky" Islay, její varianta 2.0, jež o 46 % obj. alkoholu míří na vybrané trhy.

Čeština překládá anglické slovo "kelpie" jako vodní skřítek a výraz "kelp" označuje hnědou mořskou řasu, chaluhu. Oba pojmy symbolizují jedinečnou etapu zrání Ardbeg Kelpie. Bill Lumsden je známý neúnavným hledáním sudů různého původu. Ty, v nichž uzavírala svůj vývoj Kelpie, byly v kategorii skotské whisky použity vůbec poprvé. Jsou vyrobeny ze dřeva takzvaných kavkazských dubů, které vyrostly v blízkosti Černého moře a působením převládajících větrů absorbovaly stopy slané vody. Co whisky nezískala ze dřeva, zajistily vlny Atlantiku, jež občas dotírají na zdi lihovaru i s chaluhami, jimž se díky vlivu Golfského proudu náramně daří.

Ardbeg Kelpie decentně voní rašelinným kouřem. Při vhodné vzdálenosti nosu od okraje sklenky fenoly ustoupí a prosazuje se čerstvě oloupaná rebarbora, burské oříšky v cukru a sušenky TUC. V chuti se uplatňuje uzený eidam, zralé plody moruše a při doznívání překvapí medová sladkost.