Na počátku stálo třicet českých barmanů, kteří museli postupně uspět v šesti soutěžních disciplínách. V písemném testu o padesáti otázkách ze znalosti zboží, slepém rozpoznání tří značek whisky a tří koktejlů nebo umíchání šesti drinků za šest minut ve "speed show". Nejlepší pětka postoupila do finálového večera Dieageo Reserve World Class.

Ten se konal ve středu 7. června v pražské Hauch Gallery. "Soutěž děláme rok od roku těžší, protože i globální finále je těžší a těžší. Oba předchozí čeští reprezentanti, Adrián Michalčík i Vítězslav Cirok, se dostali do nejlepší šestky z padesáti soutěžících zemí, což je obrovsky ceněno v globálním i českém barmanském měřítku," vysvětlil Petr Kymla, Diageo Reserve Brands ambassador.

Letošní vítěz Tomáš Melzer z pražského Hemingway baru, který porazil ve finále konkurenty z pražských barů, pojede Českou republiku v srpnu reprezentovat do Mexico City.Tomáš Melzer, vítěz ročníku 2017.

Punč s ginem a čajem a stříbřitá vodka

Poslední finálovou disciplínou, kterou si užili především diváci, bylo namíchat punč, k němuž mělo barmany inspirovat pro ně důležité datum. Všechny punče ochutnali hosté finálového večera a pro dva nejlepší hlasovali pomocí červeného žetonu. Nejvíce je oslovil drink Milana Zaleše z Bugsy’s baru.

"Mojí inspirací byl rok 1925, kdy gin Tanqueray dostal britskou královskou pečeť. Tato marka znamená, že britská královská rodina používá daný produkt více než pět let. Našel jsem si produkty, které tuhle marku mají, jako například klasický gin Tanqueray, základ této punch bowle, dále Tanqueray No. TEN, který je cítit po citrusech. Vzal jsem čaj Twinings a nechal ho zfermentovat s ananasem. Kyselou složku v drinku tvoří citron, kontrastem je med a drink je zalitý šampaňským Taittinger," vysvětlil Milan Zaleš.

Novým českým barmanem roku je Tomáš Melzer
Novym_ceskym_barmanem_roku_je_Tomas_Melzer.png

Tomáš Melzer, vítěz celé soutěže, se při závěrečné disciplíně inspiroval 20. červencem 1969, tedy dnem, kdy člověk poprvé přistál na Měsíci. Připravil jemný drink proměnlivě stříbřité barvy. "Můj punč obsahuje holandskou Ketel One vodku, která je infuzovaná stříbrem, dále mandlový sirup, je zakápnutý citronovou esencí, respektive citronovým olejem, a vyvařený s rýží a čerstvým kokosem," prozradil Melzer složení svého drinku.

Na pódiu dostal vítěz, který v Hemingway baru míchá drinky pět let, na hlavu mexický klobouk. Tím pro něj světové barmanské klání neoficiálně začalo. Naváže Tomáš Melzer na úspěchy svých předchůdců?Tomáš Melzer, vítěz ročníku 2017.