Lubomír Glos se proslavil se mimo jiné vyšlechtěním odrůd Fratava a především Cabernet Moravia. "Šlechtění nových odrůd je jako hra v loterii. Když máte štěstí, tak vám to vyjde, v jiném případě nevyberete nic zajímavého," říká 83letý vinař, který si našel čas odpovědět nám na několik otázek.

Existuje něco, čím se jako vinař bezvýhradně řídíte?

Ke keřům révy přistupuji jako k partnerům, kteří se mi odvděčí za pečlivou práci vysokou kvalitou hroznů. Neberu je jako prostředek k získávání peněz. Keře tento vztah plně cítí a nikdy mě nezklamaly. Vytváření vína je biologický proces, při kterém každý zbytečný nebo nevhodný zásah může uškodit. Víno chce čas a klid, aby se stalo velkým.

Kdybyste měl styl svých vín popsat jednou větou, jak by zněla?

Naší snahou je dělat vína skutečně přírodní, bez přídatných látek a speciálních kvasinek. Aby těm, kdo je pijí, chutnala, a ne aby je od konzumace odrazovala.