Jak upéct tradiční valašský frgál? Nejvíc záleží na kvalitních surovinách a náplň zvolte podle vlastní chuti, prozradila nám profesionální pekařka. Pavla Stoklasová peče v Resortu Valachy Velké Karlovice frgály čtyři roky.

"Dědeček byl profesionální cukrář, frgály jsem se naučila od své babičky," vysvětluje Stoklasová. "Peču je denně, a pokud je hodně objednávek, tak třeba i stovku za den," pokračuje pekařka. V Gril srubu Razula v létě vede pravidelné tříhodinové kurzy pečení frgálů pro dospělé i děti.

zajímavosti o frgálu

■ Původně se jako frgál označoval "nepodarek" – nepovedený koláč, který hospodyně při pečení pokazila. Později se toto pečivo začalo péct na velké svátky (Vánoce, Velikonoce), ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli.

■ Od roku 2013 je "valašský frgál" produktem s chráněným zeměpisným označením EU a jedná se o koláče vyrobené na vymezeném území Valašska, které mají v průměru cca 30 cm, váží 600 gramů a mají jednodruhovou náplň. 

 

"Nejraději mám hruškový a tvarohový. Také mezi hosty našich hotelů patří tyto náplně k nejoblíbenějším," dodává Pavla Stoklasová. V Resortu Valachy pečou kromě nich ještě makové a povidlové frgály. Vy se ale můžete pustit i do dalších příchutí – dá se využít téměř každé ovoce ze zahrady či ze sadu. Dělají se ale třeba i z ořechů, mrkve nebo zelí. Dokonce se dělával i frgál bramborový.

A co je tajemstvím úspěchu chutného frgálu? "Především kvalitní suroviny. Vyplatí se na nich nešetřit. Naše prababičky používaly kachní sádlo, to už dnes jen tak neseženete, ale kvalitně ho nahradí tuk na pečení nebo klasické máslo. Pak také doporučuji hladkou mouku speciálku, a když máte možnost, tak domácí vajíčka a domácí mléko," radí Pavla Stoklasová. Pokud máte čas a chuť, vydejte se na Valašsko – naučí vás je péct taky.