Mlýnek na kávu stojí za to vybírat pečlivě, neboť má velký podíl na tom, jak bude káva v šálku chutnat. Jak vybrat ten, který pro vás bude nejvhodnější, jsme se zeptali Jaroslava Tučka, zakladatele pražírny doubleshot. Ta dodává kávu do kaváren po celé České republice, v Praze společnost vlastní karlínský Můj šálek kávy nebo dejvickou kavárnu Místo.

1. Ruční, nebo elektrický mlýnek?

To záleží na tom, jak často kávu připravujete a jakou. Pro domácí filtrovanou kávu většinou stačí jednoduché ruční mlýnky s nastavitelnou hrubostí. Za minutu nebo dvě si namelete dost na jeden šálek kávy a mlýnek vás nebude stát víc než pár stokorun. Ruční mlýnky ale většinou nezvládnou jemné mletí na espresso, takže pro něj už musíte sáhnout po kvalitním elektrickém mlýnku, jejichž ceny se obvykle pohybují v desetitisících.

2. Mlecí kameny, nebo čepele?

Mlýnek na kávu by měl mít mlecí kameny, nikoliv čepele, vysvětluje Jaroslav Tuček. "Mlýnky s kovovými čepelemi kávu nemelou, ale sekají. Káva se tedy nenamele rovnoměrně a k tomu se stykem s čepelemi zahřívá a uvolňuje cenné oleje, které chcete pro její chuť uchovat uvnitř. Navíc si tu nemůžete nastavit hrubost mletí," dodává.