Kdyby se za kopcem netyčily pestrobarevné paneláky a ve vzdáleném údolí zase "sto" věží hlavního města, Gourmetguru by jen stěží uvěřil, že nestojí uprostřed rozlehlého moravského vinohradu. Členitá vinice však patří k trojské restauraci a vinařství Salabka.

Salabka Tomáš OsičkaVinnému sklepení vládne mladík Tomáš Osička, který do Troji přesídlil z rodných Velkých Bílovic. "Pocházím z vinařské rodiny a do Prahy jsem se před třemi lety přistěhoval za přítelkyní. Původně jsem měl v plánu prodávat vysokozdvižné vozíky," vypráví. Dnes se však spolu s vinohradníkem Františkem Běhůnkem stará o 4,5 hektaru vinné révy, na kterém roste 15 odrůd.

Aroma hroznů, které se přímo ve zdejším areálu zpracovávají, prostupuje celým podnikem. Gourmetguru se usadil na prosluněné terase s dalekým výhledem a na doporučení obsluhy ochutnal zdejší sekt Blanc de Blancs 2007.

Nabídka Salabky se proměňuje v závislosti na místních surovinách typických pro danou sezonu. Šéfkuchař Petr Kunc momentálně připravuje třeba hovězí žebro s topinamburem, šneky z olomoucké farmy s petrželovým kroupovým risottem, sumce s furikake chipsy, husu s celerovým pyré či jesetera s červeným zelím a humří omáčkou.2017 PHOTOONEa notA 021

Právě poslední zmíněnou sladkovodní rybu se Gourmetguru rozhodl vyzkoušet. Překvapila ho jemná chuť leskle bílého masa v kontrastu s jeho hutnou strukturou. Rybu na talíři doprovázelo červené zelí, pyré ze sladkých brambor, polenta a humří bisque. Tento jemný krémový vývar ještě zvýraznil chuť masa a spojil dohromady chutě ostatních složek.

Kdyby měl Gourmetguru více času, v Salabce by si půjčil proutěný koš a do něj vybral občerstvení z piknikové nabídky. Zvěřinové klobásky, uzenou rybu, hráškovou pomazánku nebo třeba avokádové guacamole s domácím pečivem. Vyrazil by povečeřet ven – výhled na slunce zapadající nad městem by tady měl ideální.

Máte nějaké čerstvé gastrodrby? Zažili jste v restauracích něco zajímavého? Dejte mi vědět: gourmetguru@ihned.cz.SALABKA 04a