Našeho experimentu se zúčastnilo 15 kuchařských es a jejich úkol byl jasný: prozradit trojici jmen současných gastronomických talentů do 35 let. Z rozmanité škály věku, stylu i oblasti působení  vzešlo sedm více či méně známých jmen. Na mladé kuchaře jsme "zaútočili" s otázkami, které možná nečekali.

Jaký je váš nejoblíbenější kuchařský nástroj?

Teď jsme si koupili novou japonskou mandolínu (kráječ zeleniny; pozn. red.), ta mě hodně baví.

Kdybyste se nestal kuchařem, čím byste byl?

Asi bych zvolil nějaké jiné řemeslo. Říká se, že řemeslo má zlaté dno. Hlavně ne žádný technický obor, to by v mém případě vážně nešlo.

Jaké jídlo ve školní jídelně jste nesnášel a jaké naopak miloval?

◼ 33 let
◼ Šéfkuchař restaurace La Gare
◼ Doporučili: Marek Fichtner, Filip Sajler

I když se jmenuji Kvasnička, tak jsem nesnášel drožďovou polévku. A miloval jsem rybičkovou pomazánku, kterou jsme dostávali ke svačině.

Chtěl jste se už někdy na kuchařinu "vykašlat"?

Už jsem takové myšlenky měl, naštěstí mě to včas přešlo. Jednou jsem viděl film, kde sedlák věděl, že ho neprávem zavřou, a neutekl. Došlo mi, že on je s tím místem spjatý. A já myslím, že jsem se narodil jako "hospodský", takže taky utíkat nebudu.

Existuje jídlo nebo surovina, na něž si zatím netroufáte?

Žádná mě nenapadá.

Co podle vás do kuchyně vůbec nepatří, a přesto tam je?

Nezodpovědnost některých kuchařů k jejich práci, surovinám a zákazníkům.

Jak podle vás vypadá gastronomický hřích?

Myslím, že svým způsobem je hřích podléhat módním trendům diet a alergií. Je jasné, že člověk by svůj jídelníček měl řídit tak, aby vyhovoval jeho zdravotní stránce, to je bez debat. Ale v poslední době se nám rozšířilo tolik diet a alergií na všechno možné, že se jim dá těžko věřit.

Co si myslíte o hmyzu na talíři?

Nerozumím tomu.

Proč je tak málo šéfkuchařek?

U nás je málo šéfkuchařek, v cizině je to o něco lepší. Je to asi tím, že práce šéfkuchaře je časově náročná a tím pádem je těžko skloubitelná s rodinou.

Máte tetování?

Tři. Jedno mi navrhoval kamarád, další jsem si vymyslel sám a motiv toho prvního, které přišlo v 17 letech, jsem neřešil, hlavně že jsem si pořídil tetování.

Co si nejraději dáváte k snídani?

Bohužel nesnídám. Ale když se zadaří, mám rád čerstvé pečivo na jakýkoliv způsob.

Jaký jste šéfkuchař a manažer?

Myslím, že jsem celkem dobrý kuchař, špatný šéfkuchař a strašný manažer. Ale to musí posoudit hosté, kolegové a šéfové.

Máte nějakou oblíbenou kuchařku či zajímavou ženu v kuchyni?

Gabrielle Hamilton, Danielu Soto-Innes.