Teprve v červnu se v centru Olomouce otevřel svěží designový prostor Cooking Bar Café, kde se servírují hipsterské limonády ze zahradního ovoce, polévky a nápadité sendviče. Právě tady má v podstatě otevřený účet Radek Holík, olomoucký podnikatel a kreativec, který má co do činění s prostorem přidruženým hned vedle. Na zapečený sendvič s houbami a špenátem nebo jinou alternativu sem chodí kolem oběda téměř každý den. Dáváme si ho tedy i spolu. V Olomouci se podobný berlínský styl občerstvení jinde nenabízí a Radek Holík za ním navíc nemusí daleko. Pracuje jen o patro níže v témže objektu, v areálu takzvané olomoucké Podkovy. Tady funguje nové coworkingové centrum, jehož vznik Holík inicioval a spolufinancoval.

Kromě něj tam dochází asi 20 dalších lidí, kteří pracují na různých projektech − tak trochu společně a tak trochu sami, což je odlišuje od jiných kanceláří. Radek Holík mi u oběda popisuje, že chtěl lidem v metropoli na Hané dopřát možnost pracovat nezávisle a v moderním prostoru, jako jsou zvyklí lidé v Praze, Londýně či New Yorku. Podle něj je to jedna z věcí, která Olomouci chyběla, a proto z ní odcházeli talentovaní mladí lidé. On sám se na Hanou vracel a dnes se řídí heslem "Když remcáš, že tu něco chybí, jdi a udělej to sám".

Programátoři, grafici, psavci, návrháři či fotografové, ti všichni teď mají v bývalém vojenském objektu nalézt zázemí. V době digitálního nomádství a šířícího se trendu práce odkudkoliv by mohl tento prostor přilákat i světoběžníky. Pomoct by tomu měl i název coworku − Vault 42, jenž odkazuje ke světoznámému románu Stopařův průvodce po Galaxii od britského spisovatele Douglase Adamse.

Vždycky jsem se zajímal o princip svobodné firmy s malým hlídáním a kontrolou.

Cowork jako líheň nápadů

Radek Holík, sám zakladatel menší reklamní agentury, je typickým představitelem dnešních mladých podnikatelů a jejich životního stylu, o čemž nevypovídá jen to, že pijeme brčkem ze sklenice angreštovou limonádu.

"Vždycky jsem se zajímal o princip svobodné firmy s malým hlídáním a kontrolou. Ve světě jsem viděl, jak fungují coworkingy," popisuje. Když začínal, zaměstnával 15 lidí na plný úvazek a ti pracovali nejprve v jeho bytě, pak v centru města. Logicky tak hledal jiný prostor a postupně také jiný styl práce. "Vždycky jsem chtěl pospojovat lidi z oboru, podělit se o know­-how, ale i o náklady," přibližuje. Od první takové myšlenky uplynulo pět let. Příprava prostoru trvala dva a půl roku.

Pracovní oběd s podnikatelem Radkem Holíkem

Jeho agentura má dnes na plný úvazek jen pět zaměstnanců. Zbytek jsou freelanceři, kteří nepotřebují stále jedno a to samé zahřáté místo u stolního počítače. Spíš naopak. "Lidé v tomhle oboru jsou vážně volnomyšlenkáři, kteří rádi cestují. Máme třeba grafika, který bude jezdit půl roku po Evropě, ale já vím, že nám tu práci bude dodávat," tvrdí Holík.

Cooking Bar Café

◼ Je vlastně něco mezi kavárnou, barem a bistrem. Prostor najdete v areálu olomoucké Podkovy v centru města, ale na historickou honosnost si nepotrpí.

◼ Bílé zdi jsou prošpikované čerstvými květinami a interiér rozděluje hladký industriální retro nábytek.

◼ Vaří tu filtrovanou (i jinou) kávu a opulentní snídaně. Přes den jsou v nabídce, kterou vám obsluha sdělí ústně, polévky, netradiční sendviče a hodně zajímavé dorty.

Už i řada velkých korporací prokoukla, že držet lidi v určitých kreativních či IT pozicích zavřené na témže místě nefunguje. I ony si najímají celé "nezávislé" prostory, třeba pro své menší týmy lidí v zahraničí.

Radek Holík věří, že jeho prostor přiláká lidi nejen nedalekým atraktivním bistrem, jež slouží zdejšímu hostelu a bude se ještě rozšiřovat na venkovní terasu. Měl by lákat svými aktivitami. Holík si představuje, že cowork bude "hubem" nápadů a do budoucna třeba i semeništěm start­-upů. V týmu Vault 42 je koneckonců i slečna, která v Praze pomáhala se startupovou líhní Wayra, financovanou Španěly ze společnosti Telefónica.

Olomouc má podle Holíka ve srovnání s Prahou či Brnem stále nálepku jakési byznysové popelky. Na poli gastronomickém se už ale naštěstí začíná prosazovat.

Podle Holíka je zpoždění dáno i zdrženlivostí bank při podpoře vzniku nějakého nového projektu v regionu. Cowork získal první úvěr od banky teprve před půl rokem, přiznává Holík. Deset milionů, které spolkla rekonstrukce a výbava objektu, šlo z kapsy jeho a kolegů i majitelů historické budovy. "Banky přesvědčilo až to, že už je nepotřebujeme," dodává Holík s posledním soustem. "Když mohlo Las Vegas vzniknout v poušti, tak proč by nemohl takový projekt a líheň start­-upů vzniknout v Olomouci?" říká jistě.