Teprve v červnu se v centru Olomouce otevřel svěží designový prostor Cooking Bar Café, kde se servírují hipsterské limonády ze zahradního ovoce, polévky a nápadité sendviče. Právě tady má v podstatě otevřený účet Radek Holík, olomoucký podnikatel a kreativec, který má co do činění s prostorem přidruženým hned vedle. Na zapečený sendvič s houbami a špenátem nebo jinou alternativu sem chodí kolem oběda téměř každý den. Dáváme si ho tedy i spolu. V Olomouci se podobný berlínský styl občerstvení jinde nenabízí a Radek Holík za ním navíc nemusí daleko. Pracuje jen o patro níže v témže objektu, v areálu takzvané olomoucké Podkovy. Tady funguje nové coworkingové centrum, jehož vznik Holík inicioval a spolufinancoval.

Kromě něj tam dochází asi 20 dalších lidí, kteří pracují na různých projektech − tak trochu společně a tak trochu sami, což je odlišuje od jiných kanceláří. Radek Holík mi u oběda popisuje, že chtěl lidem v metropoli na Hané dopřát možnost pracovat nezávisle a v moderním prostoru, jako jsou zvyklí lidé v Praze, Londýně či New Yorku. Podle něj je to jedna z věcí, která Olomouci chyběla, a proto z ní odcházeli talentovaní mladí lidé. On sám se na Hanou vracel a dnes se řídí heslem "Když remcáš, že tu něco chybí, jdi a udělej to sám".

Programátoři, grafici, psavci, návrháři či fotografové, ti všichni teď mají v bývalém vojenském objektu nalézt zázemí. V době digitálního nomádství a šířícího se trendu práce odkudkoliv by mohl tento prostor přilákat i světoběžníky. Pomoct by tomu měl i název coworku − Vault 42, jenž odkazuje ke světoznámému románu Stopařův průvodce po Galaxii od britského spisovatele Douglase Adamse.

Vždycky jsem se zajímal o princip svobodné firmy s malým hlídáním a kontrolou.

Cowork jako líheň nápadů

Radek Holík, sám zakladatel menší reklamní agentury, je typickým představitelem dnešních mladých podnikatelů a jejich životního stylu, o čemž nevypovídá jen to, že pijeme brčkem ze sklenice angreštovou limonádu.