Halušky nejsou pouze slovenská specialita. "Tradičně se připravovaly i na Valašsku, kde se jim říkalo kúsky nebo koláčky," prozradil nám šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích Pavel Václavík. Nejčastěji se valašské halušky podávají se zelím, ovčí brynzou, ale také se špenátem, nebo dokonce s povidly. K haluškám se na Valašsku vždy hodí jako přípitek kalíšek slivovice.

"Obliba krajových pokrmů roste a halušky mezi ně rozhodně patří," doplňuje Václavík. Šéfuje kuchyni zážitkové restaurace Vyhlídka, která nabízí moderní krajovou gastronomii i degustační menu párovaná s vínem, letos z vinařství Reisten. Přinášíme vám šéfkuchařův recept na halušky se slaninou a kopřivami.

Halušky s restovanou slaninou, kopřivami a smetanou

■ 500 g brambor
■ 150 g polohrubé mouky
■ 1 vejce
■ sůl
■ pepř
■ 150 g slaniny
■ čerstvé mladé kopřivy
■ 250 ml smetanyHalušky s restovanou slaninou, kopřivami a smetanou

Brambory oloupeme a nastrouháme najemno nebo rozmixujeme. Smícháme s polohrubou moukou a vajíčkem a propracujeme. Protlačíme přes síto na halušky do vroucí osolené vody. Jakmile halušky vyplavou nahoru, ještě minutu je provaříme. Vyjmeme je pomocí síta na plech a zlehka prokápneme olejem.

Čerstvé kopřivy opláchneme, spaříme vařící vodou a překrájíme je. Na pánvi dozlatova orestujeme nakrájenou slaninu, přidáme kopřivy, halušky, smetanu, promícháme, ochutíme solí a pepřem a servírujeme.

Šéfkuchař Pavel Václavík, restaurace Vyhlídka Spa hotelu Lanterna

Pavel Václavík, šéfkuchař restaurace Vyhlídka Spa hotelu Lanterna"Doma jsme vždy vařili typická česká a moravská jídla a používali domácí suroviny. Mám rád sezonní potraviny a bylinky, pěstujeme je na zahrádce nebo je sbíráme na loukách v okolí," uvádí šéfkuchař.

"Podle mě je dobré, když host může ochutnat to, co mu nabízí region, v němž se právě nachází – od surovin až po krajové recepty. Proto spolupracujeme s místními farmáři, a hosté tak mohou ochutnat Valašsko," dodává.