Halušky nejsou pouze slovenská specialita. "Tradičně se připravovaly i na Valašsku, kde se jim říkalo kúsky nebo koláčky," prozradil nám šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích Pavel Václavík. Nejčastěji se valašské halušky podávají se zelím, ovčí brynzou, ale také se špenátem, nebo dokonce s povidly. K haluškám se na Valašsku vždy hodí jako přípitek kalíšek slivovice.

"Obliba krajových pokrmů roste a halušky mezi ně rozhodně patří," doplňuje Václavík. Šéfuje kuchyni zážitkové restaurace Vyhlídka, která nabízí moderní krajovou gastronomii i degustační menu párovaná s vínem, letos z vinařství Reisten. Přinášíme vám šéfkuchařův recept na halušky se slaninou a kopřivami.

Halušky s restovanou slaninou, kopřivami a smetanou

■ 500 g brambor
■ 150 g polohrubé mouky
■ 1 vejce
■ sůl
■ pepř
■ 150 g slaniny
■ čerstvé mladé kopřivy
■ 250 ml smetanyHalušky s restovanou slaninou, kopřivami a smetanou