Asijská gastronomie Gourmetgurua baví, vydal se proto doslova do jejího chrámu Asian Temple v pražské Bílkově ulici. Tmavě zařízený podnik rozčleněný salonky a zákoutími, chodbami, otevřenými patry i terasou působil na první pohled trochu tajemně. Gourmetguru si vybral malou terasu ve vnitrobloku schovanou přístřeškem, usadil se do proutěného křesla a se zájmem si prohlédl výzdobu.

Malou terasu pro tři stolky krášlily bambusy, červené lampiony, asijské sošky a oltáře. Obsluhující mladík vzápětí přinesl tablet s nalistovaným menu a poté i složený ručník "na osvěžení", namočený ovšem v horké vodě.

Asian TempleGourmetguru se rozhodl vyzkoušet několik chodů. Jako předkrm zvolil Edamame, dušené nezralé sójové lusky s hrubou pikantní solí, a salát s krevetami a chřestem. Jemná chuť sójových bobů, které z lusků vybíral hůlkami, se s výraznějším salátem skvěle doplňovala a krevety byly ogrilované dokřupava.

Gourmetguru se rozhodl vynechat sushi, přestože výběr měl bohatý. Sushi sashimi, nigiri a maki nabízí Asian Temple v několika variantách (saké, avokádo, unagi, maguro a další), v nabídce je také sushi set.

Asian TempleJako hlavní chod si Gourmetguru objednal mořského vlka vařeného v páře s domácím chilli džemem. Jemné a lehké bílé maso se díky dušení rozplývalo a chilli dodávalo pikantní tečku, kterou Gourmetguru ve spojení s touhle mořskou rybou zatím nevyzkoušel.

Po chvíli zkusil ještě hovězí rendang, tedy lehce pikantní hovězí curry na indonéský způsob. Pokrm doplnil miskou dušené a lehce lepivé rýže. V omáčce Gourmetguru cítil jemnou chuť kokosového mléka, citronové trávy a také závan koriandru, které hrály skvěle dohromady.

Po dezertu, kopečku čokoládové zmrzliny zakápnutém luxusním karibským rumem, si Gourmetguru prohlédl akvária s rejnoky, rybami i jedovatými žábami, která v Asian Templu zdobí stěny. Nahlédl také do bočního salonku, v němž na stěnách a v prosklených skříních našel japonské rekvizity, jako jsou nože, sošky nebo části brnění. Jedno samurajské dokonce stojí v Asian Templu kompletní, v jiné chodbě zase Gourmetguru objevil gong.

Asian Temple sází na nejatraktivnější jídla z nejlepších asijských kuchyní a Gourmetguru oceňuje, že všechny pokrmy, které ochutnal, ho do Asie opravdu přenášely – díky vůním, chutím i celkové atmosféře podniku.

11

Máte nějaké čerstvé gastrodrby? Napište mi na gourmetguru@ihned.cz