Ne vždy představuje nejdražší položka jídelního lístku ta nejlahodnější sousta. Samozřejmě, cena použitých ingredien­cí je zásadní, a čím lepší a kvalitnější jsou, stoupá. Ale vezměte si třeba takové zlato. Umocní hlavně estetický dojem a na špičku jídelního lísku může vystřelit i plebejský burger nebo jinak běžný dezert. Ke konzumaci je samozřejmě určeno jedlé vícekarátové zlato, a to buď samotné, nebo ve směsi se stříbrem, obojí se používá jako prach, hoblinky i jemné plátky.

Ať už jde ale o steak, zmrzlinu, pozlacené sushi či řízek ve zlaté strouhance, v puse žádný zázrak, zato na efekt i cenu má vliv veliký. Ostatně svědčí o tom i nejrůznější žebříčky nejdražších jídel světa. Zlato na talíři, teď nemyslíme designové provedení porcelánového servisu, umí vzbudit pocit exkluzivity a výjimečnosti. Omezenost zdrojů pak představuje další nejčastější důvod, proč ceny surovin a s nimi i vybraných pokrmů mohou šplhat do závratných výšek.