Ať už letos v létě cestujete po Africe, Americe nebo poznáváte Singapur, zkuste si dát na baru typický místní drink. Pokud trávíte dovolenou v tuzemsku, nevadí – koktejl si můžete vybrat v tomto článku a namíchat si ho sami. O Manhattanu, Baileys nebo Daiquiri jste určitě slyšeli. Mexická Michelada nebo islandská Černá smrt budou možná vyžadovat pár doušků, než v nezvyklé chuti najdete zálibu. S výběrem světových drinků nám poradil Pavel Fellner z Cestovní kanceláře SEN.

1.  Islandská Černá smrt

"Na Islandu, ostrově gejzírů a elfů, vám bude chutnat islandská pálenka s legendární přezdívkou Černá smrt," doporučuje Pavel Fellner. Doma si smíchejte brennevin (islandskou pálenku podobnou naší kmínce), šťávu z černého rybízu a citronovou šťávu v poměru 3:2:1, přidejte cukrovou vodu podle chuti, míchejte s ledem.

2.  Papa Daiquiri

Daiquiri ve formě drceného ledu, limetky, cukru a rumu zná každý. Vyzkoušejte svého barmana, jestli umí namíchat Papa Daiquiri. Příběh, který se ke vzniku tohoto drinku váže, praví, že Hemingway byl diabetik, a když viděl přípravu Daiquiri, zeptal se, jestli by to nešlo bez cukru. A tak nový drink dostal pojmenování Papa, jak Hemingwayovi familiárně říkali na Kubě. Připravuje se bez cukru, zato s dvojitou dávkou rumu.

3. Mexická Michelada

Máte rádi hodně neobvyklé chutě? V tom případě bude pro vás tento zvláštní koktejl jako dělaný. Michelada je velké pivo v orosené sklenici, kterou zevnitř potřete něčím pořádně štiplavým a hranu namočíte v soli. Mexičané svůj podivný radler zbožňují.

4. Singapore Sling

Tento koktejl vymyslel kolem roku 1915 Číňan Ngiam Tong Boon, který pracoval pro Dlouhý bar v elegantním Hotelu Raffles. Singapore Sling si tu můžete dát dodnes. Pokud se do jeho přípravy pustíte sami, potřebujete mít dobře zásobenou ledničku. Singapurský originál se skládá se z 3 cl ginu, 1,5 cl cherry brandy, 0,75 cl Cointreau, 0,75 cl DOM Bénédictine (bylinkový likér), 1 cl grenadiny, 12 cl ananasového džusu, 1,5 cl čerstvého limetkového džusu a kapky nápoje Angostura bitters.

5. Patagonské Baileys

Pokud si chcete dát originál, musíte procestovat pořádný kus světa. V nejvzdálenějších fjordech Patagonie vám nalijí do sklenice whisky, přidají horké kakao a nápoj zasypou spoustou tisíce let starého ledu z ledovce. "Je to neopakovatelná chuť v dokonale kouzelném prostředí," popisuje zážitek Pavel Fellner z Cestovní kanceláře SEN, která cesty do Patagonie pořádá.

6. Jihoamerické Pisco Sour

Dnes se těžko věří, že Peru, a ne Chile bylo v 16. století centrem výroby vína v Jižní Americe. A už tehdy Španělé z hroznové šťávy pálili Pisco, které dostalo svůj název podle přístavu, z něhož ho vyváželi do Evropy. Smíchejte Pisco s vaječným bílkem, cukrovou vodou, citronem a máte svěží letní drink.

7.  African Brew

Amarula je krémový likér vyráběný z jihoafrických bobulí. Míchá se s kopečkem čokoládové zmrzliny, drceným ledem a trochou zralého rozmačkaného banánu, podává se ve sklenici na víno a zdobí čokoládovou tyčinkou. Představuje perfektní dezert po grilování na terase.

8.  Caipirinha

Caipirinhu vám nejlépe namíchají v brazilském Rio de Janeiru. Patří k ní posezení na plastové židli v jednom ze stánků slavné pláže Copacabana nebo večerní party ve čtvrti Ipanema. Pokud se pustíte do domácí varianty koktejlu, použijte rumový nápoj Cachaça, třtinový cukr, limetku a drcený led. 

9.  Manhattan

Koktejl Manhattan podle nejrozšířenějšího příběhu vznikl, když matka Winstona Churchilla organizovala v roce 1874 banket v New Yorku. Netušila, že dala podnět pro vznik drinku, který bude po 150 letech pít nejen americká smetánka. "Během prohibice americkou whisky nahrazovala kanadská, ale mix whisky, italského vermutu a angostury bitter se zachoval dodnes. Nejlépe chutná s výhledem na Manhattan," dodává Pavel Fellner.