Na grilování na zahrádce se těšíme od jara. Kdyby se ale měla najít činnost s ním spojená, kterou bychom raději vynechali, bylo by to nejspíš následné čištění grilu. Vyhýbat bychom se mu ale neměli a není ani tak náročné, jak se zdá.

Hrubé očistění versus saponáty

Na konci grilování rychle gril nahrubo očistěte. K tomu vám může posloužit mosazný kartáč. Mechanicky jím odstraníte zbytky jídla. "Na grilu sice zůstane mastný film, ten mu ale neškodí, naopak, pomáhá kovové části ochránit proti rezavění," vysvětluje Václav Bartoš ze společnosti Outdoorchef. "Čištění připečených kousků je dobré nepodceňovat. Seškvařené zbytky nejenže zkazí chuť dalšího připravovaného jídla, ale navíc mohou být karcinogenní," dodává.

Pokud grilujete celé léto a častěji než jednou za týden, gril alespoň jedenkrát měsíčně "vypulírujte" pomocí čisticích prostředků určených na gril. Části, které přijdou do styku s jídlem, například grilovací mřížku, čistěte pouze pomocí ověřených zdravotně nezávadných saponátů. Václav Bartoš uvádí jako příklad Outdoorchef Barbecue Cleaner.

Jak čistit jednotlivé tipy grilů?

Grilování

U plynového grilu je potřeba kromě mechanického odstranění zbytků jídla také opatrně očistit hořák. Zejména před zazimováním zkontrolujte, jestli nejsou plynové hořáky ucpané. Části grilu, které se dají vyjmout, při větším čištění vyjměte, omyjte saponátem na gril a poté nechte oschnout.

Gril na dřevěné uhlí vyžaduje čištění ještě druhý den po grilování, je totiž potřeba zbavit se popela, až když vychladne. Proceduru je třeba opakovat po každém grilování, jinak by popel navlhnul a začal by plesnivět. Před zazimováním a během důkladnějšího čištění také omyjte části grilu saponátem, opláchněte vodou a nechte oschnout.

O elektrické grily se starejte jako například o toustovač. Po grilování odstraňte zbytky jídla a papírovou utěrkou otřete největší mastnoty. Elektrické spotřebiče by se saponáty ani vodou čistit samozřejmě neměly – pouze jejich části, které jdou vyjmout, umýt a následně suché vrátit zpět.

Nejpozději před zazimováním je potřeba gril vyčistit důkladněji, i pomocí saponátů. Dejte pozor, aby byly po čištění všechny části opravdu suché, jinak hrozí koroze. Gril umístěte do uzavřených prostor, nebo alespoň pod střechu. A určitě mu pořiďte obal – pláštěnku, která ho ochrání před vlhkostí. Takovým zazimováním grilu zvýšíte životnost, a navíc ho tak připravíte na další grilovací sezonu.

Recept na gril: Letní pizza

Letní pizza■ 1 porce těsta na pizzu (Těsto na 4 pizzy připravíme z 600 g hladké mouky, 10 g soli, 15 g droždí, špetky cukru, 50 g olivového oleje a 400 ml ledové vody. Necháme vzejít droždí, sůl rozpustíme ve vodě. Těsto vypracujeme hnětačem, přikryjeme a necháme v lednici ideálně přes noc.)
■ 100 g masgonzoly (směs mascarpone a gorgonzoly půl na půl)
■ 150 g cherry rajčátek
■ 150 g žlutého melounu
■ 50 g šunky
■ 20 g listového salátu
■ 1 lžíce citronové šťávy
■ 1 lžíce olivového oleje
■ mořská sůl
■ čerstvě mletý pepř

Rozválené těsto na několika místech propíchejte vidličkou a rozetřete na něj masgonzolu. Cherry rajčátka očistěte od stopky a rozpulte, stejně tak rozpulte meloun a odstraňte z něj semínka. Z melounu vytvořte vykrajovátkem kuličky a šunku pokrájejte na menší kousky.

Pizza kámen předehřívejte na nejvyšší žár se zavřeným víkem 10 minut. Pokud používáte mřížku, rozehřejte ji stejným způsobem, ale stačí 5 minut. Pizzu položte na rozehřátý kámen (nebo mřížku) a pečte 12 až 15 minut na středním žáru. Pak ji sundejte a nechte chvilku vychladnout.

Na pizzu rozprostřete šunku, cherry rajčátka, kuličky melounu a salát. Nakonec ji pokapejte dresingem z citronové šťávy a olivového oleje, posolte a opepřete. Recept dodal Outdoorchef.