Barbecue není nejsnazší způsob přípravy masa, s trochou trpělivosti ho ale doma na zahradě zvládnete. Výsledek bude stát za to, pokud budete grilovat dlouho a pomalu. Jedině tak bude maso důkladně propečené, křehké a jemné. Při zahradních grilovacích party ale může být delší příprava výhodou – gril není potřeba neustále kontrolovat, takže zbude více času na přátele.

Steaky, sekaná i celé kuře

Pro BBQ potřebujete gril, který dokáže stabilně udržet nižší teploty i po několik hodin. Grily přímo pro barbecue vyrábí například americká značka Traeger. Do grilu nasypete dřevěné pelety a nastavíte teplotu (u barbecue zhruba 115–145 °C).

Jaké druhy masa se pro barbecue hodí? Kromě ryb a mořských plodů úplně všechny. Nejčastěji se touto metodou připravuje hovězí a vepřové maso, ale kuřecím nebo krůtím nic nezkazíte. Ani aromatického masa se nemusíte bát, vyzkoušejte klidně jehněčí, skopové nebo kozí.Na barbecue potřebujete dřevěný gril a trpělivost.

A nemusíte se pouštět jen do steaků, které jsou sice rychle hotové, zato však dražší. "Na grilu můžete připravit třeba trhané vepřové, hovězí žebra, roastbeef, domácí sekanou nebo celé kuře. Zkrátka varianty masa, které na party s mnoha hosty oceníte. Navíc v grilu můžete připravovat velké množství masa naráz, což je pro velkou společnost ideální," vysvětluje Matěj Hodr, zástupce značky Traeger.

K barbecue patří omáčky, zálivky a marinády. Maso je nejlepší naložit pár hodin předem, občas potírat během grilování a nakonec ho ještě omáčkou zalít na talíři. Někdo se neobejde bez česneku, někdo bez chilli, jiní milují aromatická koření jako šalvěj nebo tymián. I zde platí, že domácí marináda je nejlepší.

Recept na barbecue grilování: Pomalu pečený vepřový bok

Suchý rub

■ 2 díly třtinového cukru
■ 1 díl sladké papriky
■ 1/2 dílu soli
■ 1/2 dílu granulovaného česneku
■ 1/2 dílu sušeného zázvoru
■ citronová kůra

Smíchat, promíchat a můžeme použít nebo si nechat do zásoby klidně na celou sezonu.

Vepřový bok

Pro 4 osoby
■ Vepřový bok 500 g
■ Suchý rub 300 g

Vepřový bůček na grilu

Vepřový bok zbavte nedokonalostí z výroby – chrupavky, případně kůže. Dejte do dostatečně velké mísy, přisypejte rub a dobře do masa vmasírujte (použijte jednorázové rukavice, rub barví). Nechte v lednici marinovat, alespoň přes noc, ideálně den a noc.

Gril roztopte na vysokou teplotu a bok vyndejte z lednice, aby se ohřál na pokojovou teplotu. Bok jednoduše rozložte na grilovací rošt, stranou, kde byla kůže, dolů a gril zavřete. Po 20 minutách bok otočte a po dalších 20 minutách znovu a teplotu na grilu stáhněte na 135 °C. Dosypte pelety a nechte bůček péct čtyři hodiny, klidně bez dozoru. Po čtyřech hodinách bůček zkontrolujte a případně mu dejte ještě hodinku.

Druhou variantou je večer gril nastavit na 82 °C, bůčky rozložit stranou, kde byla kůže, nahoru a jít spát. Ráno je maso křehké a šťavnaté.

Poznámka: K takhle upravenému masu doporučují kuchaři z Traegeru jen dobré pečivo a salát z trhaných listů a medového dressingu.