Letní měsíce lákají k objevování nových chutí. Pro posezení s přáteli se hodí sekt, ale i šťavnatý džus nebo sirup. Inspiraci, jak oba druhy nápojů zkombinovat, přinesl Bohemia Sekt demi sec, který je součástí následujících drinků.

Mimosa

Kombinaci sektu a pomerančové šťávy vyzkoušeli v pařížském Hotelu Ritz již v roce 1925, ve zlaté éře koktejlů. Připravil ji známý barman Frank Meier a pojmenoval ji podle žlutých květů akácie sivozelené alias mimózy, které připomíná barvou. Pije se při brunchi, populární je ale i na svatebních oslavách.

Příprava
Koktejl Mimosa■ 10 cl čerstvě lisované pomerančové šťávy
■ Sekt

Do sektové sklenky nalijte 10 cl chlazeného sektu. Dolijte čerstvě vylisovanou šťávou z pomerančů. Pozor, nenahrazujte ji levnějšími pomerančovými džusy, které mohou být dochucované, slazené či obsahovat méně ovoce. Dobře vychlaďte. Sklenku můžete ozdobit kudrlinkou z oloupané pomerančové kůry.

Kir Royal

Z francouzského Dijonu pochází spojení sektu a likéru z černého rybízu, kterým podle příběhů hostil delegace první poválečný starosta tohoto města Félix Kir. Traduje se, že němečtí vojáci v této známé vinařské oblasti zkonfiskovali většinu červeného vína, proto Kir používal bílé burgundské, které mohlo být nahrazeno sektem – právě tato kombinace nese název Kir Royal. Nápoj se skvěle hodí jako aperitiv.

Příprava

Koktejl Kir Royal

■ Sirup nebo likér z černého rybízu s vysokým obsahem ovocné šťávy
■ Sekt

Na dno sklenky odměřte 1,5 cl sirupu. Po skle dolijte sektem pro zachování perlivosti nápoje a opatrně vložte míchátko. Před podáváním koktejl jemně promíchejte, aby se propojily chutě sirupu a sektu.

Fragolini

Jahody skvěle doplňují jemnou chuť sektu. Toto spojení voní luxusem, který si můžete dopřát, a v létě navíc dobře osvěží.

Příprava

Koktejl Fragolini■ Jahodové pyré s minimálně 50 procenty ovoce
■ Čerstvé jahody
■ Napichovátko
■ Sekt

Na dno skleničky odměřte 1,5 cl jahodového pyré. Sklenici dolijte po skle sektem, aby si drink zachoval co nejvíce bublinek. Doplňte napichovátkem s čerstvou omytou jahodou – ne rozmrazenou či kompotovanou, ta by osvěžující dojem z koktejlu srazila. Při podávání opatrně a pomalu promíchejte, chuť sektu a pyré se jemně propojí, aniž by nápoj přišel o bublinky. Sklenku lze přizdobit čerstvými jahodovými lístky.