Sádlo a škvarky jsou v české gastronomii stálicí. A právě škvarková pomazánka se stala hitem číslo jedna v nabídce zbrusu nové restaurace Waipawa Letná. Na tom by nebylo nic neobvyklého, kdyby ovšem podnik nevyhlásil bojkot živočišných surovin a neřídil se heslem "vege jede".

Dva dlouholetí kamarádi Daniel Dlouhý a Ladislav Muk nejsou na pražské gastronomické scéně žádnými nováčky. Před čtyřmi lety začali jezdit s dodávkou na letní festivaly, kde jim scházela nabídka bezmasých jídel. "Po dvou letech se nám naskytla příležitost otevřít si kamenné bistro v Kodaňské ulici ve Vršovicích. Zároveň jsme si uvědomili, že je třeba se posunout o krok dál a změnit vegetariánské bistro na veganské," řekl Gourmetguruovi Daniel Dlouhý.

Waipawa Letná

Majitelé se nyní rozhodli otevřít také restauraci na Letné, kde pokračují v čistě veganském konceptu, který je zároveň jejich životním stylem. "Chceme lidem ukázat, že se dá vařit zcela bez živočišných produktů, ale přitom chutně a levně," pokračuje Dlouhý. A to prý i v české kuchyni, kterou si mnoho lidí bez masa nedovede představit.

Mezi jejich dlouhodobě nejoblíbenější speciality z nabídky patří veganské burgery, velkým hitem se ale stala "škvarková" pomazánka z jablek a cibule s nakládanou okurkou, posypaná jarní cibulkou, v těsném závěsu je guláš se sójovými kostkami a domácími bramboráčky.

Oficiální otvíračka podle majitelů, kteří zároveň všechna jídla sami připravují, proběhla skvěle. "Vypadá to, že nás na Letné čeká slibná budoucnost. Na Facebooku nám každý den přibývá několik fanoušků a pozitivních recenzí, což nás velice těší a vážíme si toho," komentovali majitelé rozjezd svého podniku, který má otevřeno teprve od 24. července.

Waipawa Letná