V kavárně Slavia, kde v pravé poledne panuje také pravá obědová nálada, je častým, ne-li pravidelným hostem. Kromě kuchyně, která hraje tóny české klasiky i mezinárodních specialit, obdivuje především místní výhled na panorama Hradčan.

Když usedáme ke stolu, letmo kontroluje pečlivě uvázaný šátek − nedílnou součást každého kroje. A mě zajímá, jestli jej ředitel Skautského institutu může vůbec někdy nechat doma. "Určitě ho na sobě nemusím mít pořád, ale dnes jsem tušil, že ho budu potřebovat," směje se a rozhlíží se kolem. "Od té doby, co platí zákaz kouření, je to tu jiné. Atmosféra se dost proměnila. Cigaretu jsem v puse nikdy neměl, ale občas jsem si rád zašel na dýmku."

Pracovní oběd s ředitelem Skautského institutu Milošem Říhou

Hbitý číšník nám pokládá na stolek obsáhlý jídelní lístek a Miloš Říha chvíli dokonce přemýšlí, že si dá jen polévku. Naštěstí se mi podaří mu to rozmluvit, a tak kromě francouzské cibulačky a hovězího vývaru objednáváme také telecí řízečky s bramborovým salátem a vepřový bok s domácími haluškami.

Kavárna Slavia

Kavárna naproti Národnímu divadlu, jejíž interiér je ve stylu art deco, je jednou z nejznámějších v Praze. Často ji navštěvovaly a stále navštěvují významné osobnosti, připomeňme třeba bratry Čapky, Jana Zrzavého, Jaroslava Seiferta či Václava Havla. Dnes v ní šéfkuchař Dušan Svoboda připravuje českou a zahraniční kuchyni a samozřejmě i kavárenskou legendu – sachr dort s čokoládou a šlehačkou.

My vás vezmeme