Jak se zahřát v září

S pomalu přicházejícím podzimním počasím jde ruku v ruce také úprava jídelníčku. Celodenní horko letních měsíců ustupuje a s chladnými rány a nocemi si tělo žádá jídlo, které organismus prohřeje. Šéfkuchař Marek Šáda z restaurace Mlýnec proto na září připravil menu, v němž spojuje sezonní potraviny v kombinacích, které organismus nastartují. Gourmetguru se těší na celer, švestky nebo mák, které jsou oporami nového menu.

Celer, který se sklidí v září, je silný a plný vitaminů. Marek Šáda proto po celé září připravuje celerovou polévku, podávanou s malinami a uzeným úhořem. Září je také měsícem pórku, který podporuje činnost zažívacích orgánů a napomáhá ke správné funkci ledvin. V mlýneckém menu mu budou dělat společnost jehněčí konfit a české houby ze Šumavy. Pstruh, který je společně se zeleninou servírován jako předkrm, pochází z farmy Štampach od Kokořína, a taktéž zmíněný úhoř. Dezert stojí na harmonické kombinaci švestek a máku.

Izraelská kuchyně v PrazeV bistru Paprika na pražských Vinohradech připravují izraelskou kuchyni.

Na pražských Vinohradech pár kroků od náměstí Míru otevřelo před dvěma měsíci nové bistro Paprika. Jakmile Gourmetguru vstoupil do dřevem obložené místnosti, zaujal ho čilý ruch. V malém prostoru sedělo i postávalo asi patnáct lidí a pochutnávali si na falafelu, hummusu nebo pita chlebu. Za pultem Gourmetgurua se širokým úsměvem vítal mladík s dredy a ihned nabídl k ochutnání falafelové kuličky v misce. Jak se později Gourmetguru dozvěděl, šlo o jednoho z majitelů.

Mediterranean bistro & bar Paprika vlastní dva izraelští kamarádi, kteří se seznámili před dvěma lety v Praze. Spontánně je napadlo otevřít podnik s izraelským národním jídlem, které budou sami připravovat podle rodinných receptů tak, jak ho znají z domova. Profesionální gastronomické vzdělání nemají, ale rádi vaří pro rodinu a přátele.

"V Izraeli se každý pátek rodiny a kamarádi schází na velkou večeři, shabbat," vysvětlují. "A tak se jídlo pro Izraelce stává nejen gastronomickým, ale i kulturním a společenským zážitkem." I v Paprice se snaží majitelé vytvořit podobně přátelskou atmosféru.

Majitelé Gal a Yadin momentálně zkouší, jaká jídla zákazníkům zachutnají nejvíc, postupně je upravují a menu rozšiřují podle poptávky. Nedávno začali například připravovat bezlepkový falafel, který Gourmetguru může doporučit, a brzy by se měl v jídelním lístku objevit také tabbouleh salát. Více pobočkám v Praze a možná i mimo hlavní město se majitelé nebrání, nejdřív se ale chtějí ujistit, že provozovna v Rumunské ulici bude fungovat stejně jako teď, i když nebudou vařit a obsluhovat osobně.