Jak se zahřát v září

S pomalu přicházejícím podzimním počasím jde ruku v ruce také úprava jídelníčku. Celodenní horko letních měsíců ustupuje a s chladnými rány a nocemi si tělo žádá jídlo, které organismus prohřeje. Šéfkuchař Marek Šáda z restaurace Mlýnec proto na září připravil menu, v němž spojuje sezonní potraviny v kombinacích, které organismus nastartují. Gourmetguru se těší na celer, švestky nebo mák, které jsou oporami nového menu.

Celer, který se sklidí v září, je silný a plný vitaminů. Marek Šáda proto po celé září připravuje celerovou polévku, podávanou s malinami a uzeným úhořem. Září je také měsícem pórku, který podporuje činnost zažívacích orgánů a napomáhá ke správné funkci ledvin. V mlýneckém menu mu budou dělat společnost jehněčí konfit a české houby ze Šumavy. Pstruh, který je společně se zeleninou servírován jako předkrm, pochází z farmy Štampach od Kokořína, a taktéž zmíněný úhoř. Dezert stojí na harmonické kombinaci švestek a máku.