Obvykle se podává jako předkrm neboli antipasti. V parných letních dnech je tento salát vítaným osvěžením. Vznikl na jihu Itálie, v Kampánii, kde má mimochodem svůj původ i jedna z jeho nezbytných ingrediencí − mozzarella.

Jméno tomuto legendárnímu pokrmu dal ostrov Capri, kde údajně vznikl. Ve 20. letech minulého století pořádal italský básník Filippo Tommaso Marinetti ve zdejším hotelu Quisisana večeři pro přátele. A protože tento zakladatel futurismu označil jihoitalskou kuchyni za příliš těžkou, hoteliér nakázal kuchařům připravit lehčí pokrmy. Mezi nimi se objevila i první varianta caprese. Bazalka, mozzarella a rajčata, symbolizující barvy italské vlajky, slavily velký úspěch.

jarvis_599eb8eb498e42eecb8ebb08.jpeg
Italské caprese je geniálně jednoduché a ctí národní trikoloru – bazalka, mozzarella a rajčata.
Foto: Matej Slávik

Stejně jako pro všechna italská jídla i pro přípravu caprese je základem kvalita surovin. Rajčata nesmí být málo zralá ani příliš přezrálá. Bazalku bychom měli uštípnout rukou, aby nezískala kovovou pachuť ostří. Co se mozzarelly týká, tradiční italský recept obsahuje tu z buvolího mléka, tedy mozzarella di bufala campana. Má tvarohovitou strukturu, je jemně pikantní, aromatická a slaná tak akorát. Na finální zakápnutí bychom měli použít extra panenský olivový olej.

Buvolí mozzarellu si nechávají dovážet z Itálie do pražské restaurace Aldente trattoria e vineria italiana, kde nabízejí speciální variaci tohoto salátu. "Caprese připravujeme z Kumato rajčat, která mají zeleno-fialovou barvu a jsou příjemně nasládlá. S nimi dobře chuťově ladí pomeranče, kterými salát doplňujeme," říká šéfkuchař Tomáš Kopecký. "Mozzarella z buvolího mléka a bazalka jsou samozřejmostí. Jídlo doplňuje dresink z pomeranče, medu, soli a oleje." Předkrm v Aldente zařadili na menu v dubnu a je poměrně oblíbený. Lidé si jej prý tady objednávají i patnáctkrát denně.

jarvis_599eb8eb498e42eecb8ebb0c.jpeg