Rezerva naoranžovo

Čtyřhvězdičkový hotel Unic Prague v pražské Soukenické ulici otevřel restauraci v přízemí. Místní šéfkuchař Petr Šmrha začínal v plzeňském Hotelu Continental a v Praze vařil v hotelu Hilton Prague či Crowne Plaza. Nový koncept restaurace home by Unic postavil na české kuchyni inspirované přírodou. Host si může vybrat ze čtyř menu pojmenovaných podle původu použitých surovin jako Statek, Jezero a řeka, Les a louka nebo Zahrada.

Z části Les a louka Gourmetguru zvolil osm hodin pečenou krkovici z kance s kořenovou zeleninou. Peče se pomalu, aby byla šťavnatá, šéfkuchař ji doplnil kroupami. "Je to vlastně rozebraný klasický vánoční houbový kuba," vysvětlil Petr Šmrha. "Nahoře je pár kapek našeho jedlového oleje, který si sami vyrábíme. Kolega z Jeseníku nám vozí jedlové větvičky, které několik měsíců macerujeme," doplnil.

Gourmetgurua zaujalo také oranžové víno Orange Reserve ze znojemského vinařství Arte Vini. Jde o bílé víno, jehož bobule leží dlouho na slupkách. Z těch do něj přechází barva, výrazná chuť a trochu těžkost. Voní po růžových květech a zralém ovoci, v ústech je kromě ovoce cítit exotické koření.

Restaurační úroda

V pražském obchodním centru Quadrio otevřely koncem září hned čtyři nové pobočky restaurací s mezinárodní kuchyní, které už z místní gastroscény známe. V gastrozóně se teď podávají asijské speciality, indická jídla, veganské pokrmy i klasické rychlé občerstvení. Reprezentují je asijská restaurace Spicymama, indická restaurace Bombay Express, mezinárodní veganský řetězec Loving Hut a rychlé občerstvení McDonald’s včetně McCafé. Gourmetguru rád brzy vyzkouší především exotické speciality.