Beskydský gastrofestival s michelinskou návštěvou

Uprostřed beskydské přírody ve Velkých Karlovicích se o víkendu 7. a 8. října koná devátý ročník Karlovského gastrofestivalu. Gourmetguru zjistil, že festival valašské kuchyně a lokálních produktů nabídne ochutnávky specialit podávané v místních hospůdkách a horských hotelích. Mezi náročnými konzumacemi lze odpočívat procházkou po cyklostezce Bečva, při jízdě koňským povozem nebo třeba historickým autobusem.

Gourmetguru je zvědavý také na soutěž o nejlepší klobásu a frgál, k jehož přípravě jsou připraveny i workshopy. Program vyvrcholí v sobotu tradiční michelinskou galavečeří a nedělním michelinským obědem ve Spa hotelu Lanterna. Letos své kuchařské umění předvede rakouský šéfkuchař Toni Mörwald, který vede vídeňskou michelinskou restauraci Le Ciel.

Plečnik

Kavárna Plečnik na pražských VinohradechKoncem léta objevil Gourmetguru na náměstí Jiřího z Poděbrad příjemnou novou kavárnu Plečnik s dobrými koláči i zákusky. "Co se týče jídla, máme omezené možnosti, vzhledem k menšímu zázemí. Nabídku ale budeme průběžně rozšiřovat, od začátku října bude například výběr švýcarských sýrů. Podáváme také kvalitní italskou kávu Goppion, máme poměrně širokou nabídku rozlévaných vín. Máme také domluvenou řadu výtvarníků, kteří by u nás měli v budoucnu vystavovat. Aktuálně kavárnu zdobí obrazy od Adama Nováka," vysvětlil majitel Štěpán Novák.

Ten v minulosti 17 let vedl kavárnu, nebo spíše noční bar Ideál na Vinohradech. "Vždycky jsem chtěl denní kavárnu, ale ta původní byla na místě, kam byli lidé zvyklí chodit spíš večer," vysvětluje, proč se rozhodl otevřít kavárnu Plečnik. V té připravuje se svým týmem občerstvení svépomocí, za pultem se střídá pět dívek.