Home, celým názvem Home by Unic, je nová hotelová restaurace s velmi zajímavým konceptem, který připravil šéfkuchař Petr Šmrha. Jídla na menu jsou totiž rozdělena podle zdroje či původu hlavní suroviny do sekcí ze zahrady, z lesa, z pole či jezera a řeky.

Tip:

V Home sázejí na piva z frýdlantského zámeckého pivovaru, ochutnejte třeba černou Kateřinu.

Signature dezertem v Home se stala laskonka, třeba medová či ořechová, která se podává tu se zmrzlinou z červené řepy, tu zas s jahodami a rebarborou.

Raci až ze Španělska

Tím je dána poměrně jasná orientace na sezonnost a lokální původ produktů, ostatně v menu je také mapa farmářů, s nimiž kuchyně spolupracuje. Šéfkuchař se navíc hlásí k odkazu Magdaleny Dobromily Rettigové, jejíž kuchařka kdysi znamenala revoluci v české kuchyni, a i když od jejího vydání brzy uplyne již dvě stě let, z kuchařského pohledu je stále velmi inspirativní. Byť mnoho tradičních surovin už u nás není k mání, jako třeba raci, které musí (a to je snad jediná velká výjimka) šéfkuchař vozit ze Španělska − jen aby mohl mít v nabídce lahodný račí krém dochucený šťovíkem a fenyklem, který bude jednou z ozdob podzimního menu.

Z nabídky:

1. Kukuřičné kuře se šalotkou, zimní zeleninou, ryzlinkem a bramborovým koláčem

315 korun

jarvis_59c27bd9498e2987dff495bf.jpeg

2. Krkovice z divočáka s kroupami a lesními houbami

325 korun

jarvis_59c27bd9498e2987dff495c3.jpeg

Divočák a kroupy

Stejně jako fantastická krkovice z divočáka s lesními houbami a kroupami. Ta vystřídá stávající trilogii ze zvěřiny, kdy šéfkuchař na jednom talíři prezentuje současně kančí hřbet, bažantí prsa a jelení svíčkovou, vše dochucené brusinkovým gelem, jalovcem a šípkovou omáčkou. Za ochutnání rozhodně stojí i telecí líčka na smetaně či marinovaný sumec servírovaný s kaviárem ze pstruha a potočnicí. Manažery pracující v okolí Soukenické potěší zajímavá nabídka poledních menu, nové podzimní menu bude k dispozici zhruba od začátku října.

Oranžáda z Arte Vini

Vinná karta není příliš rozsáhlá, z tuzemských vín sází sommeliér na moderně vybudované vinařství Arte Vini − za zkoušku stojí především jejich "oranžáda", z mezinárodních vín nechybí Veltlín z Rakouska, Chablis či Pinot Noir z Burgundska či populární Gavi di Gavi z Piemontu. V nabídce je také zdařilé řemeslné pivo z frýdlantského zámeckého pivovaru, který vaří piva různých stylů, od české klasiky až po módní svrchně kvašená či pšeničná piva. Ochutnejte třeba černou Kateřinu.

Podívejte se, jak v restauraci Home by Unic připravují jelení hřbet na červeném víně:

Máte chuť na zvěřinu? Zkuste jelení hřbet na červeném víně

Šéfkuchař z restaurace "home by UNIC" Petr Šmrha nám ukázal, jak dělá jelení hřbet s vínem a s kaštanovým pyré.

Rozhovor se šéfkuchařem: Petr Šmrha

Bez čeho se v kuchyni neobejdete a proč?

V kuchyni se neobejdu bez ostrého nože. Považuji ostrý nůž za základní pomůcku, bez které neuvaříte, a zároveň za symbol respektu ke kuchařskému řemeslu. Kuchař bez nože není kuchař.

Adresa:

Home by Unic

Soukenická 25
Praha 1
www.hotel-unic.cz

S jakou surovinou či ingrediencí nejraději pracujete? A proč?

Pracuji rád s lesními houbami. Dokázaly v lese vyrůst bez zasazení, hnojení a jakéhokoliv jiného zásahu ze strany člověka. V chuti jsou unikátní a jídlo dokážou posunout na jinou úroveň.

Do jaké české restaurace byste vzal své přátele a co byste jim doporučil ochutnat?

Mám rád obyčejnou, poctivou kuchyni plnou tradičních chutí a surovin. Lokál v Dlouhé splňuje to, co od hospody očekávám. Skvělé jídlo, dobře vychlazené pivo, pozornou a ochotnou obsluhu. Z jejich jídelního lístku bych doporučil téměř vše.