Zvěřinové menu a velká rekonstrukce v Mlýnci

Podzim je v plném proudu a to pro české kuchaře znamená jediné – zvěřinové hody. Na ty se Gourmetguru těší každý rok. Když zaslechl, že pražskou restauraci Mlýnec čeká v zimě uzavření kvůli rozsáhlé rekonstrukci interiérů a kuchyně, využil příležitosti ji ještě předtím navštívit a ochutnat "lesní plody" z říjnového menu.

"Ve spolupráci s architektem Pavlem Křížem připravujeme interiér inspirovaný přírodou. V žádném případě se už ale neobjeví mech," prozradil Pavel Štěpánek, manažer restaurace, úkol pro architekta, který stojí rovněž za interiéry podniku Signature na okraji Brna či olomoucké Entrée.

Co se stane se skleněnými granátovými jablky, která speciálně pro Mlýnec vytvořil designér Rony Plesl? Ze stropů sice opravdu zmizí, Pavel Kříž je však do prostoru zakomponuje jinak, protože jsou s Mlýncem úzce spjaté. Hlavní změnou však bude zcela otevřená kuchyně a několik posuvných stěn, které by podle Štěpánka měly eliminovat či izolovat nadměrný hluk v restauraci.

Hvězdou nového menu je dorůžova propečený hřbet z daňka s omáčkou z černého bezu od šéfkuchaře Marka Šády, skvělý je také dezert z marinovaných fíků s rumovou omáčkou, za kterým jako obvykle stojí Markova žena Františka. 

Švýcarsko na talíři

Podzim patří ve Švýcarsku k nejhezčím roční obdobím. V nádherné přírodě potkáte méně turistů, nastává také čas svádění krav z horských pastvin do údolí, a co se týče gastronomie, přichází slavnosti sýrů, kaštanů a vůbec oslav letních sklizní.

Pokud nemáte cestu přímo do Švýcarska, Gourtmetguru vypátral domácí alternativu. Ve dnech 2. až 7. října bude v devíti restauracích a kavárnách Prahy a okolí probíhat Swiss Food Festival. Speciální menu pro tuto příležitost připravili v restauraci Platina, Le Terroir a v restauraci hotelu Falkensteiner Maria Prag. Zapojí se také kavárny Deserterie, Designum, Slunce a Kavárna kočičí se speciálními dezerty ke kávě. La Loca Music Bar & Lounge a Bottles Wine Bar přichystaly švýcarské chuťovky k zakousnutí. Přehlídka švýcarské gastronomie vyvrcholí 7. října na farmářských trzích na náplavce.