Podzim je čas pečení a mák je česká podzimní klasika. Makovník, koláče nebo bochánky s makovou náplní chutnají báječně s čerstvým mákem. Ten skvěle uklidňuje nervy a obsahuje hodně vápníku a bílkovin. Svůj recept na nadýchané domácí bochánky nám svěřili Nákupzfarmy.cz.

Domácí bochánky s makovým posypem

Ingredience:

■ 35 dkg hladké mouky
■ 15 dkg polohrubé mouky
■ 2 lžíce rozpuštěného másla
■ 3 lžíce oleje
■ 1/4 l mléka
■ sušené droždí podle potřeby
■ 2 žloutky
■ 3/4 lžičky soli
■ 10 dkg cukru krupice
■ 1/2 lžičky citronové kůry
■ 1 balíček vanilkového cukru
■ 1 vejce na potření těsta
■ mák podle potřeby

Postup:

Všechny suroviny na těsto dobře propracujeme. Pozor, přidáváme vlažné mléko. Těsto přikryjeme a necháme na teplém místě vykynout. Klidně to může trvat hodinu a půl. Vykynuté těsto přendáme na pomoučněný vál. Tvoříme malé bochánky, které následně pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Bochánky potíráme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem dle chuti. Pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů asi 20 minut. Před vyndáním do bochánku píchneme párátkem, pokud se těsto nelepí, je hotovo.