Součástí butikového hotelu Schwaiger, který byl po kompletní rekonstrukci otevřen před pár týdny, je také okouzlující zahrada, v níž sídlí i restaurace s lakonickým názvem V Zahradě. Stejně jako celý hotel je také restaurace zasvěcena odkazu první republiky a sází na precizní podobu tradiční české kuchyně.

Tip:

Kouzelná zahrada je jako stvořená pro zahradní slavnosti a bude jistě vyhledávanou svatební lokací.

Stařený tatarák

Šéfkuchař Radek Ryška ji ovšem prezentuje v kreativním a nápaditém stylu, přičemž využívá suroviny z českých farem a farmářských trhů. Navíc má k dispozici vlastní udírnu, kde připravuje uzené ryby, třeba jemného sivena servírovaného s marinovanou okurkou a lehce nakyslým rakytníkem. Mezi předkrmy boduje poctivý sulc z vepřového kolena, nožiček a jazyka, ale největší hvězdou je famózní tatarák, připravený ze stařeného masa a servírovaný s houbovou majonézou a marinovanými liškami. Dokonalé podzimní jídlo.

Rozložený králík

Z nabídky:

Uzený siven, marinovaná okurka, chléb z popelu, křupavá kůžička, rakytník

195 korun

jarvis_59d4dbc9498e2987e15012de.jpeg

Přeštická kotleta s kostí, kroupové rizoto s jablečným ciderem a uzené cibulové lístky

295 korun

jarvis_59d4dbc9498e2987e15012e2.jpeg

Vegetariáni mohou vyzkoušet slaný koláč se sýrem z dnes již legendární kozí farmy v Krasolesí nebo salát s kozím sýrem a pečenou dýní. Mezi hlavními jídly září duo lahodného králičího masa ze stehna a ze hřbetu, které je ochucené estragonem a servírované s jemným mrkvovým a hráškovým pyré, chuťově překvapí také telecí pečené s citrusy a podávané s máslovou kapustou.

Čokoláda s kozím sýrem

Milovníci masa zřejmě nejvíce ocení kotletu z Přeštíka v nádherné kombinaci s kroupami a ciderem či steak z nízkého roštěnce z české stračeny doplněný škvarkovou omáčkou a brambory. Mezi dezerty kraluje pěna z bílé čokolády a kozího sýru s pečenými borůvkami, za zkoušku stojí i zmrzlina z vaječného likéru, která společně se slaným karamelem doprovází čokoládový větrník.

Bílé z červeného

Pestrá vinná karta zaměřená hlavně na zahraniční vína nabízí mnohá příjemná překvapení. Z tuzemských vín zaujmou hlavně dvě mělnická vína od Krause, a to jak jeho suchý sekt, tak také vyzrálý Pinot Noir ročníku 2006. Největším klenotem z moravských vín je také Pinot Noir, ovšem představený v úplně jiné podobě, než ho běžně známe. Jedná se o víno od Jaroslava Springera (vinařství Stapleton Springer) připravené jako bílé víno, tedy Blanc de Pinot Noir. Zajímavé víno leželo na dřevěném sudu a překvapí šťavnatou a krásně minerální chutí s nádechem tropického ovoce. Mimořádně příjemný zážitek.

Podívejte se, jak v restauraci V Zahradě připravují kroupy vařené v jablečném cideru s vepřovou kotletou:

Tohle jídlo si zamilujete. Kroupy vařené v jablečném cideru s vepřovou kotletou

Šéfkuchař restaurace V Zahradě v hotelu Schwaiger nám ukázal, jak připravuje vepřovou kotletu, kroupy v jablečném cideru s výbornou uzenou cibulí.

Rozhovor s šéfkuchařem: Radek Ryška

Bez čeho se v kuchyni neobejdete a proč?

Kvalitní suroviny a vybavení kuchyně jsou pro mě samozřejmostí, takže pokud bych měl jmenovat jen jednu základní surovinu, bude to určitě máslo.

Adresa:

Restaurace V Zahradě

Hotel Schwaiger
Schwaigerova 3
Praha 6
www.hotel­schwaiger.cz

Vzhledem k tomu, že je naše restaurace zaměřená na poctivou českou kuchyni, máslo přidáváme téměř do všech našich pokrmů. A pokud bych měl jmenovat jen jeden přístroj, určitě by to byl přístroj na vakuování potravin, bez toho si práci v kuchyni už téměř nedokážu představit.

S jakou surovinou či ingrediencí nejraději pracujete?

Mojí vůbec nejoblíbenější surovinou jsou ryby a mořské plody, hodně s manželkou cestujeme a ryby už jsme ochutnali v nejrůznějších podobách. Na naší poslední cestě po Japonsku to byla opravdu "rybí dovolená". Ryby také moc rád připravuji, a to včetně někdy trochu opomíjených ryb sladkovodních. Proto v našem novém podzimním menu nebude chybět například siven, kapr nebo sumec. Mám rád také kvalitní vepřové, tradiční českou zabijačku, jehněčí a zvěřinu, dršťky a vnitřnosti celkově.

Do jaké české restaurace byste vzal své přátele a co byste jim doporučil ochutnat?

Přátele bych určitě pozval k nám do restaurace V Zahradě na naše vynikající vyzrálá hovězí žebra. Žebra jsou z plemene Čestr, na několik dnů je nakládáme, udíme a pak vaříme 14 hodin ve vodní lázni. Myslím, že nikde v okolí si podobné jídlo nedáte. S přáteli rádi jezdíme do výletní hospůdky U Krobiána na jejich víkendové speciality. Tady si opravdu připadáte jako u babičky za pecí.