Tu a tam se mi stane, že mě nad některou sklenkou whisky popadne "obrozenecký přístup". Nadšen, že někde − a je lhostejno kde − někdo − a je lhostejno kdo − nějak − a je lhostejno jak − také produkuje whisky, ztrácím schopnost kritického pohledu a bystrého úsudku.

Naposledy se mi to stalo s tříletou whisky Прасковейское (čteme Praskovějskoje), k níž jsem přišel náhodou. V době, kdy Česká republika nezapomenutelným způsobem řídila Evropskou unii, jsem byl vyzván naším velvyslancem při vládě Ruské federace, abych uspořádal v Moskvě degustaci whisky. Při její předpre­miéře jsem se seznámil s prezidentem barmanské asociace Ruska Sergejem Cyrem, který mi po mém vystoupení předal dárek. Whisky, přirozeně. Na její etiketě jsem si přečetl "Single Distilled", na zadní etiketě sdělení výrobce, že whisky vypálil z vybraného ječmene tzv. kontinuální metodou a produkt kosmeticky upravil karamelem. Po návratu domů jsem lahev někde uložil a jednoduše na ni zapomněl. A ejhle, přišla na řadu!