Říká se, že civilizace vznikla u stolu. Už jen proto je jasné, že Řekové museli být u toho. Se svými olivami, hrozny, medem, šťavnatou zeleninou, ovocem… S rozsáhlými pastvinami, na nichž kozy a ovce spásají voňavé bylinky. A hlavně s příznačnou srdečností, s níž tenhle temperamentní a pohostinný národ stoluje.

Jídlo v první řadě

Řekové málokdy jedí celé menu o více chodech na jednom místě. Zpravidla přecházejí z restaurace do restaurace. Pokud se neodbudou v rychlém občerstvení nejčastěji tradičním gyrosem, může mít gastronomická procházka hned několik zastavení. Někde je to káva a zákusek, jinde zase pár předkrmů. Těm říkají "mezedes" a na stole představují shluk mnoha talířků a misek s nejrůznějšími pastami, sýry, olivami… a také nakládanou, grilovanou či plněnou zeleninou. Pak se zamíří do taverny třeba na ryby, masa, prostě na velké jídlo. Stolovat se dá v téhle zemi dlouho do noci, není problém, aby vám v podniku uvařili i po desáté hodině. Vždyť plný žaludek je na prvním místě a host přece nemůže odcházet hladový.

Kdo by se po takových zážitcích divil, že slovo gastronomie pochází z řečtiny. Zvlášť když starověké řecké kuchyni vděčíme i za první pravidla stolování a první kuchařky, jež vznikaly už v dobách dávno před Kristem. Řecko se svou více než tři tisíce let starou kulinářskou tradicí je také kolébkou vína, které k evropské gastronomické kultuře neodmyslitelně patří.

Slovo týdne

Mezedes

Desítky talířů a misek a to jste vlastně ještě nezačali pořádně jíst. K řecké kuchyni totiž patří dobré nastartování hodování v podobě mnoha různých předkrmů zvaných mezedes. Je to dobré nejen proto, že různé druhy zeleniny – nakládané, grilované či plněné –, pomazánek, past, sýrů, oliv, ryb či plodů moře, připravených jako malá pikantní soustečka, povzbudí chuť. Napomohou totiž také navodit příjemnou atmosféru u stolu. Pokrmy se sdílí a hned je o čem mluvit. A na zapití samozřejmě pryskyřičné víno retsina či vodou ředěné ouzo.

Ve své rozmanitosti i čistotě chutí a surovin je tato pohostinná země velkou inspirací i dnes. K řeckým pokrmům, jež voní sluncem a hřejí, se rádi vracíme i doma, a to po celý rok. Bývají příjemnou vzpomínkou na letní dovolené.

Plněné vinné listy Dolmades

Velmi oblíbený předkrm, zvlášť ve studené verzi, který se s přídavkem masa do rýže mnohdy podává i jako teplé hlavní jídlo. Pokud neseženete vinné listy, nebojte se použít zelné.

Suroviny na čtyři porce

200 g čerstvých vinných listů (dají se koupit i naložené ve slaném nálevu),
200 g dlouhozrnné rýže,
1 cibule,
3 mladé cibulky s natí,
3−5 snítek kopru,
5 snítek máty,
cca 2 lžíce nasekané petrželky,
50 g piniových semínek,
2 citrony,
olivový olej,
sůl, čerstvý mletý pepř

Postup

Čerstvé vinné listy omyjeme a spaříme ve vroucí osolené vodě, necháme je blanšírovat asi minutu. Vyndáme, necháme dobře okapat, odřízneme delší stonky a naskládáme na sebe. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, necháme ji jen zesklovatět, přidáme propláchnutou rýži, zalijeme asi půllitrem vody či zeleninového vývaru, osolíme a vaříme doměkka.

Uvařenou rýži dáme do mísy, přidáme nadrobno nasekanou jarní cibulku i s natí, nasekaný kopr, mátu, petržel a piniová semínka. Podle chuti přidáme mletý pepř (může být i kombinace černého a bílého) a sůl. Náplň promícháme a chvíli necháme odležet. Pak si vezmeme vinný list, položíme jej na dlaň spodní stranou nahoru. Lžičkou (cca 2−3 lžičky náplně) vytvoříme uprostřed listu malý váleček, list přehneme stopkou doprostřed, pak přehneme boky a oválný balíček dobalíme.

Na dno pekáče dáme pár vinných listů a na ně skládáme jednotlivé "dolmades" těsně vedle sebe, spojem dolů (můžeme případně i dál vrstvit). Nakonec rolády do poloviny zalijeme teplou vodou s olivovým olejem a šťávou z jednoho citronu, přidáme ještě pár snítek bylinek, zatížíme (například talířem), aby držely dobře tvar, přikryjeme a dusíme na mírném ohni asi 30 minut. Podáváme s bílým chlebem či rýží, ozdobené bylinkami a měsíčky citronu.