Když lehce poučený pijan vína slyší "Chile", není to nic, z čeho by se mu rozbušilo srdce, ale může si to přeložit jako "slušná kvalita za dobrou cenu". Ale u vína někdy přece jen čekáme trochu víc. Chile se však etablovala jako expert dobrého supermarketového průměru.

Přitom je to celkem nespravedlivé. V Chile je víc než 400letá tradice pěstování a výroby vína. Réva, kterou sem pravděpodobně přivezli Španělé, zde našla ideální podmínky: hodně sluníčka i tepla a zároveň čerstvý vítr od Pacifiku.

Do 80. let minulého století si Chilané většinu svého vína vypili sami. Pak ale místní vinaři objevili americký trh a produkce se začala zvyšovat. Z té doby pochází asi i ona reputace supermarketového vína, které je "pitelné". Fuj, to je ale ošklivé slovo! Byť bylo původně míněno jako kompliment.

Posledních dekádu ovšem chilští vinaři důrazně hlásí: "Jsme tady, umíme dělat seriózní vína a chceme vás překvapit." A často se to daří! Například v malém regionu Leyda Valley.

Rulandské modré Leyda Reserva 2012, které si můžete koupit v restauraci Mercato v Karlíně, takovým vínem je. Zaujme už moderní etiketou se štíhlým roztomilým domkem. Jako by vám říkala: "Já nejsem na víně, které byste se neměli bát koupit k romantické večeři nebo jako dárek na návštěvu u přátel".

Což sedí! Ano, barva je trochu bez jiskry, lehounce do hněda a do oranžova, jak to u novosvětských vín někdy bývá. Ale aroma překvapí: jsou v něm navinulé hrušky a slabé stopy koňaku. Chuť vína je podzimní. Cítím v ní tlející listí, ale i med a skořici, a možná i kouř kubánských doutníků.

Dochuť je krátká, avšak intenzivní. Připomněla mi růžové portské, možná i proto, že jsem ho pila za dlouhého říjnového večera, kdy venku už pohvizdoval vítr a na okna sem tam dopadaly dešťové kapky.

Je to víno, o kterém se dá povídat a s nímž se nebudete nudit. A také příslib, že pro nás Chile chystá ještě mnohá překvapení.