Černá a bílá v Bellevue

Kvalitní úrodu černých a bílých lanýžů, luxusních hub rostoucích podzemí, můžeme najít v italském Piemonte. Právě tam se v těchto dnech na počátku lanýžové sezony vydávají zástupci restaurace Bellevue, aby do Prahy přivezli vybrané kousky. Šéfkuchař Marek Šáda připravil celé menu, v jehož každém chodu hrají lanýže jinou roli. Gourmetgurua zaujal předkrm v podobě teriny z kachních jater, králíka s vlašskými ořechy a černými lanýži. Bílé lanýže září ve vrcholu menu, jímž je telecí svíčková, brzlík, topinambur a omáčka. Celkem pětichodové menu se bude podávat od 14. do 26. listopadu.

V Home by Unic naporcují svatomartinskou husu

Svatomartinská husa v restaurace Home by Unic

Gourmetguru se doslechl, že podzimní sváteční hody pojmou v restauraci hotelu Unic v pražské Soukenické ulici velkolepě. Šéfkuchař Petr Šmrha se inspiruje tradiční českou kuchyní Magdaleny Dobromily Rettigové a svatomartinskou husu rozloží do několikachodového menu. Uvede ho husí kaldoun a zeleninová sláma, druhým menším chodem bude terina z husích jater, rozinky a skořicová brioška. Hlavním jídlem nemůže být nic jiného než konfitované husí stehno, které šéfkuchař doplní bramborovými šiškami, červeným zelím, švestkami a žemlovými knedlíčky. Menu má celkově pět chodů a podávat se bude od 11. do 19. listopadu.

Paštika od farmáře

Čongrády, paštiky a konzervované masové výrobkyGourmetguru chápe, že paštika není vrchol zdravé výživy, pokud ale při neodolatelné chuti vyrazíte vybírat mezi farmářskou produkci, můžete své svědomí přece jen trochu uklidnit. Na farmářských trzích v Plzni i na pražské náplavce Gourmetgurua nedávno zaujala rodinná firma Čongrády, která prodává několik masových konzervovaných výrobků z lokálních surovin, bez lepku a konzervantů. Nejoblíbenější paštika je podle majitelů Zuzany a Tomáše Babincových bůčková, muži pak více tíhnou k vepřové a konzervovanému hovězímu masu. Gurmáni sahají po husí paštice se sečuánským pepřem a brandy. V nabídce je ale třeba i sádlo s medvědím česnekem a oříšky. A odkud se vzal název Čongrády? Nejde o slovní hříčku, majitelé firmu pojmenovali podle svého dědečka Štefana Čongrády, jehož receptury vypilované na vesnických zabijačkách používají.

Čirá, modrá a blyštivá

Vodka Absolut Uncover, která patří pod společnost Jan Becher - Karlovarská Becherovka, a. s.Gourmetguru v posledních týdnech zaznamenává, že společnosti vyrábějící alkohol začínají myslet na blížící se vánoční party. Třeba Absolut vodka nedávno na velkolepé akci v proskleném baru na vrcholu Tančícího domu představila nablýskanou novinku. Nápoj, který během výroby projde více než stokrát destilací, dostal v podobě limitované edice Uncover interaktivní kabát. Lahve jsou pokryté modrými flitry, do kterých se dá prstem kreslit. "Inspirovali jsme se třpytivou noční oblohou," vysvětlila Dagmar Rychterová, brand manažerka značky.