Řešíš/Hřešíš: kuchařka pro zdravé období i pro dny, kdy jdou předsevzetí stranou

U herečky a milovnice vaření Anny Linhartové, dnes Kameníkové, se jako u většiny z nás střídají dvě období. Jsou týdny, kdy cvičíme, živíme se zeleninou a počítáme kalorie, ale pak jsou dny, kdy si chceme zkrátka dopřát. Mladá kuchařka se proto rozhodla napsat knihu, kde pamatuje na obojí. V praxi to vypadá třeba tak, že čtenářům představí salátovou směs s mangem a lososem, "a když mám hříšnou náladičku, dám ji do kukuřičných placek". Kuchařka je vhodná i pro úplné začátečníky. "Naprostá většina použitých surovin je levná a recepty, i když jsou některé trochu časově náročnější, jsou jednoduché. Prostě bych ráda, aby mladí lidé začali vařit," přibližuje herečka, proč kuchařku sepsala.

Vydává Esence, 184 stran, 349 Kč.

 Bezlepkové pečení pro každého

70 receptů pro ty, kteří mají rádi sladké, ale lepek nesmějí či jím nechtějí zatěžovat svůj organismus, připravila autorka Zdeňka Mazúrová. Původně dietní sestra se bezlepkovému pečení věnuje od té doby, co byla před deseti lety její dceři diagnostikována celiakie. Své bezlepkové sladkosti se snaží chuťově k nerozeznání přiblížit těm běžným. "Trvalo mi řadu let, než jsem recepty vyladila. Proto jsem se rozhodla, že bych se ráda o své zkušenosti podělila, a recepty jsem sepsala. Najdete mezi nimi osvědčené klasiky, recepty z první republiky po mé babičce, ale i ty nové," říká o své knize autorka.

Bezlepkové pečení pro každého

Vydává Esence, 160 stran, 299 Kč.