Cesta výtahem do 27. podlaží pražské City Tower, kde se nachází restaurace Aureole, trvá jen několik vteřin. Přibližně stejnou dobu zabere i Janu Remrovi, jehož kancelář sídlí jen o pár pater níž. "Tento podnik je pro mě velmi nasnadě a na pracovní obědy sem mířím skutečně velmi často. Zejména když přijede management z Vídně, je Aureole taková naše kantýna," usmívá se s nadsázkou šéf privátního bankovnictví Friedrich Wilhelm Raiffeisen. "Nádherné je to především v létě, kdy bývá výhled na celou Prahu. Je škoda, že máme zrovna mlhu," prohodí směrem k typickému dušičkovému počasí za okny.

Protože oba budeme odpoledne ještě řídit, roli aperitivu přenecháváme neperlivé vodě. "Určitě doporučuji ochutnat polední tříchodové menu. Je to takový průřez gastronomií, kterou tady šéfkuchař Jiří Král připravuje," nabídne pohotově po otevření jídelního lístku a já se nenechám dlouho přemlouvat.

Pracovní oběd s Janem Remrem, ředitelem privátního bankovnictví v Raiffeisenbank
Aureole Fusion Restaurant & Lounge

Luxusní podnik se ukrývá na samém vrcholu City Tower, jednoho z mrakodrapů na pražském Pankráci. S výškou 109 metrů je tak nejvýše položenou restaurací v hlavním městě. V čele kuchyně stojí Jiří Král, který v minulosti dlouhá léta působil jako šéfkuchař v Obecním domě. V Aureole nyní předvádí to nejlepší z evropské gastronomie, doplněné exotickými pokrmy a experimenty molekulární kuchyně. Restauraci obklopují kanceláře Raiffeisenbank a její manažeři jsou zde pravidelnými hosty.

Oba máme chuť na ryby. Jan Remr si proto objedná již ozkoušený předkrm hirame maki roll s pošírovaným halibutem, já plamenem páleného lososa. Hlavní chod volíme shodný, a sice pstruha na grilu s bramborovým pyré. "O novinářích se říká, že vstávají velmi pozdě a raději pracují do noci," přemítá usměvavý bankéř nad tím, zda nemám právě objednané rybí hody teprve k snídani. A tak ho pobaveně ujišťuji, že už jsem dopoledne absolvovala jeden rozhovor, a snídani dokonce v brzkých ranních hodinách.

Extrémně vyhraněné chutě prý Jan Remr nemá. "Obecně prostě rád jím. Někdy francouzská jídla, jindy španělská, thajská nebo vietnamská jídla. Asijská kuchyně kombinuje spoustu druhů zeleniny a bylinek a je hodně lehká a zdravá. Když jsem cestoval po Vietnamu, zhubl jsem sedm kilo," vypráví čistokrevný Pražan s tím, že po návratu domů měl vskutku šílenou chuť na steak.

Z krále bankéřem

jarvis_59f1c590498e089683e6aa61.jpeg
Foto: Zbyněk Pecák

Pro dráhu špičkového bankéře jej tak trochu předurčila záliba v matematice. "V první třídě jsem sice ještě chtěl být králem, rychle jsem to ale přehodnotil a začal směřovat k ekonomii a mezinárodnímu obchodu," vzpomíná, zatímco se s chutí pouštíme do předkrmu. Během studia na vysoké škole obchodoval v malých částkách s cennými papíry na burze a sbíral zkušenosti na prestižních institutech v zahraničí. Po návratu domů zamířil do bankovního sektoru, kde mu učarovala možnost efektivně kombinovat čísla a lidi.

Jsem zvídavý bankéř. Všichni klienti mě zajímají a rád je poznávám.

V Raiffeisenbank se Jan Remr ocitl poprvé, když se v roce 2006 sloučila s eBankou, kde v té době působil, následně pak, když společnost odkoupila retailovou část Citibank. V čele privátního bankovnictví FWR stojí od loňského léta. "Co se týče běžných služeb, nejsme největší bankou. V rámci privátního bankovnictví však konkurujeme těm největším a v tomto směru jsme ušli velký kus cesty."

To potvrzuje i ocenění prestižního mezinárodního magazínu EMEA Finance, podle kterého byla vloni Raiffeisenbank nejlepší privátní bankou v Česku.

Zvídavost vítězí

Během hlavního chodu, který nadchne vzezřením i chutí, se dozvídám, jak moc inspirativní a zajímavý obor podle něj privátní bankovnictví je. Tito bankéři se totiž starají o prostředky těch nejprestižnějších klientů − velmi úspěšných a movitých lidí s vlastním byznysem nebo s vysokým postavením ve velkém korporátu.

jarvis_59f1c590498e089683e6aadf.jpeg
Jan Remr, ředitel privátního bankovnictví v Raiffeisenbank, s autorkou a šéfkuchařem Jiřím Králem
Foto: Zbyněk Pecák

Vstupní hranice pro tyto služby je u Raiffeisenbank 10 milionů. Nejde tak jen o prostá setkání na pobočkách banky, ale o budování dlouhodobé spolupráce, důvěry a osobního vztahu. "Jsem zvídavý bankéř. Všichni klienti mě zajímají a rád je poznávám. Bez toho by naše práce postrádala smysl, protože finance jsou citlivá záležitost, která vyžaduje osobní přístup," dodává Jan Remr.

Většina lidí si představuje, že vrcholoví bankéři a ředitelé finančních úseků jsou starší lidé, s nimiž je nuda. Tento mýtus sám úspěšně vyvrací a já se dozvídám, že je vůbec nejmladším ředitelem privátního bankovnictví v Česku. A to musíme oslavit dezertem.