Vítězem jubilejního 20. ročníku someliérského mistrovství České republiky Bohemia Sekt Trophée se stal Kamil Prokeš, majitel vinařství ve Velkých Němčicích. V soutěži, jejíž slavnostní finále se uskutečnilo ve Dvořákově síni pražského Rudolfina, mezi dvacítkou kolegů nejlépe obstál jak ve znalostních, tak v praktických dovednostech. Ty zahrnovaly například obsluhu herečky Ani Geislerové a režiséra Jana Hřebejka v imaginární restauraci na pódiu před diváky. Druhé místo obsadil David Král ze staroplzeneckého Bohemia Sektu a bronzová příčka patří Libuši Vrbové z hustopečskkého vinařství U Vrbů.

"Na Bohemia Sekt Trophée jsem soutěžil potřetí, v minulých letech jsem vždy skončil v semifinále. Na soutěž jsem se připravoval celý rok a dostat se do finále pro mě byla taková meta," říká nejlepší český someliér Kamil Prokeš. Ten již během studia působil v Národním salonu vín ve Valticích a později rovněž jako someliér v moravských vinařstvích Réva Rakvice a Vinselekt Michlovský. V roce 2007 s bratrem založil vinařství Proqin a před dvěma lety otevřel své vlastní rodinné vinařství.Someliérem roku 2017 se stal Kamil Prokeš z vinařství ve Velkých Němčicích.

Druhé místo patří Davidu Královi z Bohemia Sektu, který získal titul Sommelier ČR v letech 2015 a 2016. Do finále soutěže se po dlouhé době dostala žena, Libuše Vrbová z vinařství U Vrbů v Hustopečích, která skončila na třetím místě. "Byla jsem hodně nervózní, ale snažila jsem se užít si to, protože je to krásná soutěž. Zúčastnila jsem se teprve podruhé, vůbec jsem s tím nepočítala. Znalosti o zahraničních vínech získávám studiem a v rámci cestování," komentovala svou účast po vyhlášení vítězů.

Someliéři museli v průběhu soutěže zvládnout znalostní kvíz, slepou degustaci, slovní identifikaci vzorku a podávání sektu či vína včetně doporučení pokrmu. Tři soutěžící, kteří postoupili do večerního finále v Rudolfinu, museli navíc předvést komunikaci s hosty a také doporučit snoubení vín s pokrmy z oblasti, kterou si v úvodu večera vylosovali.

V mezinárodní porotě zasedl velký propagátor someliérství v Asii a prezident Asociace someliérů v Singapuru Tommy Lam či viceprezident Mezinárodní asociace someliérů a prezident Asociace someliérů Belgie William Pato Wouters. Právě v Belgii se bude v roce 2019 konat Mistrovství světa v someliérství.