Na první pohled vypadá nová loď kotvící u náplavky na pražské Výtoni docela obyčejně. Letmý pohled do oken vás ale vyvede z omylu. Na palubě se skrývá dobře vybavený bar a s ním útulný prostor k posezení zhruba pro pětadvacet lidí.

Ještě před pěti lety tahle loď neexistovala. Bratry Matouše a Daniela Vilímovy tehdy přesvědčil jejich známý, vášnivý loďař, aby si koupili lodní kýl a s pomocí kamarádů postupně vybudovali plně funkční loď. Z té se rozhodli udělat luxusní bar vyzdobený ve stylu spisovatele Julese Verna - název lodi Imago Mundi, česky "obraz světa", odkazuje k verneovským fantaziím. V civilu přitom bratři mají docela "obyčejná" povolání, Matouš byl dotačním specialistou nebo projektovým manažerem, Daniel je IT specialistou.

Společníkem bratrů Vilímových je barman Pavel Sochor, který před lety odjel do Velké Británie, kde se z obsluhy v rychlém občerstvení vypracoval na barmana v luxusním londýnském podniku Oblix a poté manažersky vedl známý edinburghský bar Panda & Sons. Na lodi Imago Mundi míchá drinky vždy od šesti hodin odpoledne, kdy loď připlouvá ze svého smíchovského kotviště.

Dostal mě na koktejly

"S kluky jsme se seznámili náhodou," začíná Pavel Sochor. "Po návratu z Británie jsem pomáhal kamarádovi v literární kavárně v pražské Řetězové ulici. On ji vedl, já jsem si tam přinesl shakery a připravoval hostům koktejly," pokračuje s tím, že jednoho dne v kavárně potkal Matouše Vilíma. Ten zrovna s bratrem Danielem dokončoval stavbu lodi, jež měla být původně obytnou "chatou". Spláceli už ale byt, a tak chtěli, aby si loď na svou náročnou stavbu a údržbu vydělala.

Matouš a Daniel Vilímovi, majitelé barové lodi Imago Mundi
Matouš a Daniel Vilímovi, majitelé barové lodi Imago Mundi
Foto: Vojta Tesárek

Oba bratři mají rádi kvalitní alkohol a jejich snem bylo zařídit na lodi bar, chyběl jim ale barman, který by přilákal hosty na originální koktejly. "Na ty mě Pavel dostal," směje se s nadsázkou Daniel Vilím, který se kromě práce v informačních technologiích živí také jako DJ a aparaturu osobně vybral i pro loď Imago Mundi.

Mezitím mi barman Pavel přináší koktejl. Přála jsem si v něm mít na pozadí whisky, kterou budou doplňovat kyselé tóny. "Použil jsem míchanou, zlehka nakouřenou skotskou whisky, přidal jsem limetku, svůj domácí malinovo-levandulový sirup, bylinkový alkoholový koncentrát, kterým se léčili námořníci, a nahoru našlehaný vaječný bílek," uvádí svůj "freestyle" drink, který právě vymyslel. Povídat o drincích umí Pavel Sochor díky zahraniční praxi a zálibě ve čtení knih a časopisů o kvalitním alkoholu. Zákazníka si prý nejdřív sám pro sebe odhadne a pak se ho zeptá, jestli chce pití "s pohádkou" nebo bez ní. Většina z nich si prý zvolí delší verzi.

Na nápojovém lístku lodi Imago Mundi zaujmou single malt, tedy jednodruhové whisky nejen ze Skotska, ale i třeba z Japonska. Na své si přijdou ale i fanoušci amerických bourbonů, české pálenky nebo tequilly. Té podle Daniela Vilíma v minulosti v Česku zkazily pověst levné značky, které člověku při pití přivodily až husí kůži, a to je velká škoda. "Je to čistší pití než vodka," vysvětluje.

Mimo "náplavkové šílenství"

U dvou vedlejších stolů posedává v úterý vpodvečer několik hostů, trendy v návštěvnosti se však zatím odhadnout nedají. Někdy je silná středa, ale hlavně prý sobota. "Hlavní sezonu jsme kvůli náročným přípravám lodi nestihli. Chápeme, že na náplavku se chodí v létě na vínko, pivo... Ale věříme, že se sem lidé naučí chodit na kvalitní pití. My tady budeme celoročně. První rok si vyzkoušíme provoz a na příští letní sezonu už budeme úplně připraveni. Můžou sem chodit lidé, kteří se nechtějí účastnit hlavního šílenství na náplavce, tady za železničním mostem už je klid," přemítá Daniel.

Program lodi bude podle něj už na podzim pestřejší než popíjení dobrého alkoholu a povídání si o něm. "Známý pro nás kreslí verneovské obrazy na stěnu, spolupracujeme také s režisérem krátkometrážních filmů, které bychom tu chtěli promítat. Natáhneme před okna dvě tři plátna, projektorem na nich pustíme krátký film a ten bude vidět i zvenčí. Kdo ho bude chtít uvnitř slyšet, vezme si sluchátka," vysvětluje mladý podnikatel. Dodává, že časem by rádi do lodního programu zapojili i stand-up vystoupení.

Neubírá ale lodi na návštěvnosti, že kotví až jako poslední v řadě a tváří se zvenčí poměrně nenápadně? "Je pravda, že naše loď je menší a vypadá trochu jako soukromá, to Čechy někdy odradí. Cizinci bývají odvážnější a přijdou se podívat dovnitř. Ale lidi se sem pomalu učí chodit. Ono i na dobrý aperol je potřeba kvalitní prosecco," zakončuje Daniel Vilím narážkou na oblíbený drink návštěvníků náplavky na Rašínově nábřeží.

Barová loď Imago Mundi kotví na pražské Výtoni.
Barová loď Imago Mundi kotví nyní přímo pod Výtoní. Příští léto se podle svých majitelů možná posune k železničnímu mostu.
Foto: archiv lodi