Mezinárodní kuchyni vládne momentálně sezona lanýžů, z českých stolů však začíná vonět svatomartinská husa a kaldoun za neodmyslitelného doprovodu prvních vín nového ročníku. Tato mladá vína, známá jako svatomartinská, se podle tradice začínají pít 11. listopadu úderem 11. hodiny dopolední.

Ačkoli sám svatý Martin podle legend žil jako poustevník, a jedl tedy skromně, jeho jmeniny se dnes oslavují šťavnatými pečínkami a poctivým vývarem. Příběhy praví, že je to proto, že husy rušily jeho kázání a teď za to pykají, případně že se skromný Martin v husníku skrýval před svým jmenováním biskupem.

Pořekadlo "Kolik kuchařů, tolik receptů" se používá hlavně ve spojení se svíčkovou na smetaně, platí ale i o husách, do jejichž přípravy si každý český kuchař rád zapojí svůj osobní trik. Pokud se chystáte přenechat pečení profesionálům, připravili jsme pro vás 5 tipů na svatomartinské hody v restauracích, kde určitě nešlápnete vedle.Podzimní jablka a hrušky nesmějí při pečení svatomartinské husy chybět – aspoň podle některých receptů.

U Bansethů
9.–19. listopadu
K Bansethům do Nuslí se obvykle chodí na vyhlášenou kachnu. Na svatého Martina se ale v menu se objevila také husa – s několika druhy knedlíků a zelí, s pivem i vínem.
Husa tady vyjde na 249 korun.

Lokál(y)
11.–12. listopadu
Pivnice Ambiente nezůstávají pozadu a k pověstnému smažáku a dalším hospodským pochoutkám v polovině listopadu přibudou svatomartinské pokrmy. Ve všech Lokálech se bude podávat tradiční kombinace husa–zelí–knedlík párovaná se svatomartinskými víny z vinařství Sedlák.
V Lokálech za husu zaplatíte 289 korun.

U Pinkasů
8.–12. listopadu
K příležitosti svátku svatého Martina tradičně připravují čtvrtku husy také v první pražské plzeňské restauraci v centru hlavního města. Husu U Pinkasů upravují podle podle kuchařských knih z 18. a 19. století. Šéfkuchař Robert Koura ji peče na jablkách a servíruje s červeným vínovo-kaštanovým zelím, bramborovými plackami a na slanině restovanými haluškami. Mladé víno tu mají ze sklepů Znovín Znojmo.
Čtvrtka husičky se sklenkou svatomartinského vína stojí 464 korun.Svatomartinská husa Lokál Ambiente

Kavárna Slavia
11.–18. listopadu
Šéfkuchař Dušan Svoboda si tradičně připravil bohaté svatomartinské menu ve spolupráci s šéfcukrářem Václavem Krejčíkem. Nechybí v něm terinka z husích foie gras, kaldoun se zeleninou, konfitované stehno s bílým zelím a hruškovými povidly. Sladkou tečku představují vdolečky s povidly ze švestek a zakysanou smetanou. Víno pochází z Habánských sklepů.
Cena čtyřchodového menu i se sklenkou svatomartinského vína je 1075 korun.

Kalina cuisine & vins
10.–12. listopadu
Na české tradice reaguje i restaurace šéfkuchaře Mirka Kaliny, kde se o svatomartinském víkendu podává rovnou celé tematické menu. Začíná husím kaldounem a pokračuje foie gras s jablky a kalvádosem, husičkou s kaštanovými knedlíky a bílým zelím a končí hruškovým sorbetem s hruškovicí. Místo českého svatomartinského vína tu vsázejí na francouzské Beaujolais nouveau. Letos ale jeho vydání vychází až na 16. listopadu, a tak husu těsně mine.
Cena luxusního čtyřchodového menu s amuse-bouche je 1595 korun.EK52-53-kalina_2.jpg