Stále více lidí chodí na štědrovečerní večeři do restaurace. Jak vypadá menu v italském stylu, se můžete přesvědčit v oblíbeném podniku La Finestra in Cucina restauratéra Riccarda Lucqueho.

Pokud hosté chtějí zažít výjimečný kulinární zážitek, měli by přijít do La Finestry právě na Štědrý den, kdy se zde

Tip:

Jako dezert potěší legendární italský vánoční chléb panettone pocházející z Milána.

bude podávat unikátní vánoční menu složené z pěti chodů. Jako předkrm bude šéfkuchař Tomáš Juřík servírovat bollito misto, slavnou specialitu ze severní Itálie, tedy kolekci různých druhů dušeného masa nakrájeného na slabé plátky. Právě špičkové hovězí maso dodávané z prestižních biofarem z Itálie, Španělska či USA je jedním z pilířů v nabídce restaurace La Finestra.

Rybí polévka s artyčoky

Adresa:

La Finestra in Cucina
Platnéřská 13
Praha 1
www.lafinestra.cz

Jako druhý chod se bude podávat krémová rybí polévka s pečenými artyčoky. Po ní přijde na řadu první hlavní chod v podobě tradiční pasty, konkrétně hosté ochutnají tlusté a duté těstoviny zvané paccheri s lahodnou omáčkou připravenou z ústřic, petržele a sladkých rajčátek piennolo. Vrcholem slavnostního večera v nedávno zrekonstruované restauraci bude konfit z farmářského krocana v kombinaci s jemným pyré z pečené dýně a ochucený zimním lanýžem.

Skvostný výběr vín

Z nabídky:

1. Grilovaná chobotnice s fazolemi cannellini a smaženým artyčokem, fenyklem a chorizo olejem.

jarvis_59f9f0bc498e34d819a54418.jpeg

2. Jehněčí kotlety v bylinkové krustě s karotkou na šalvěji, s bramborovým pyré a s omáčkou "aceto cesare".

jarvis_59f9f0bc498e34d819a5441c.jpeg

Ke všem chodům jsou pečlivě vybraná skvostná italská vína, třeba Roero Arneis z Piemontu či skvostné Brunello di Montalcino z Toskánska. Ne nadarmo se ve sklepních prostorech restaurace nachází zřejmě největší kolekce špičkových italských vín v Praze, takže hosté mohou ochutnat ta nejlepší vína ze všech vinařských regionů Itálie. Jen pro příklad, na vinné kartě je kolem sedmdesáti červených vín z Toskánska a zhruba stejný počet vín z Piemontu, včetně nejlepších ročníků Barola či Barbaresca. Cena vánočního menu činí 1890 korun, za doporučené vinné párování hosté zaplatí 995 korun.

Risotto s mořským ježkem

Také na Silvestra se bude v La Finestře podávat speciální, tentokrát již osmichodové menu. I zde hosté naleznou několik značně překvapivých chuťových kombinací, například mušle svatého Jakuba s krvavým pomerančem a fenyklem či risotto s artyčoky a masem z mořských ježků. A těšit se mohou také na prémiové ústřice, pečeného mořského ďase s citronovým pyré či zauzené srnčí s jalovcovou omáčkou. Také v tomto případě je celé menu párované s vybranými italskými víny, přičemž cena za silvestrovské menu bez vín činí 4990 korun, s víny je pak částka o rovných tisíc korun vyšší.

Tousty po italsku? Patří na ně drůbeží játra a list šalvěje

VIDEO: Tousty po italsku? Patří na ně drůbeží játra a list šalvěje

Tomáš Juřík z restaurace La Finestra ukáže, jak se připravuje Crostino s drůbežími játry a foie gras.