Poprvé jsme se s Denisem Havlenou a Jakubem Špačkem setkali ve chvíli, kdy už měli skoro sbalené kufry a chystali se nadobro opustit Ostravu. V tomto městě vystudovali vysoké školy a posléze i vymysleli futuristické osvětlení v podobě kapaliny, jež reaguje na UV záření a mění se z čiré na barevnou. Na začátku ji představili v designových lampičkách, dnes už tekutina osvětluje jejich Chemistry Bar na pražských Vinohradech.

S původně startupovým projektem, který před rokem zvítězil v akceleračním programu Green Light, si to tvůrci namířili do hlavního města, aby zde otevřeli unikátní bar ve stylu chemické laboratoře. "Půjčili jsme si dodávku, naložili všechny naše věci a teď jsme tady," smějí se mladí podnikatelé, kteří se už tři měsíce každý večer převlékají do bílých laboratorních plášťů a svým hostům míchají drinky v pipetách a baňkách, zahalené kouřem.

Jiný styl

ChemLight

◼ Úsporné designové osvětlení založené na chemické reakci, při které kapalina mění barvu a následně sama svítí.
◼ Student biofyziky Denis Havlena (25) a eurosprávy Jakub Špaček (24) s projektem letos na jaře zvítězili v akceleračním programu Green Light, který pomáhá vysokoškolákům realizovat podnikatelské plány. Akci každoročně pořádá Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava.
◼ Autoři prošli intenzivním tříměsíčním mentoringem a workshopy, zhotovili několik prototypů úsporných lampiček a navázali spolupráci s investory. Svůj vynález se po studiu rozhodli prezentovat ve vlastním baru v české metropoli.

V moravskoslezské metropoli vlastně nikdy zůstat nechtěli. "Náš projekt úzce specializovaného baru k tamnímu životnímu stylu moc neseděl. Ostravsko je region, kde je prostě méně peněz a lidé chodí po práci většinou rovnou domů. Netouží utrácet velké částky v barech," vysvětluje Denis Havlena, který v Ostravě vyrostl. "Když jsme přijeli do Prahy a rozhlédli se kolem sebe, byli jsme nadšení. Lidé si tu užívají života, běhají po ulicích, posedávají v parcích a večer se chodí bavit," souhlasí Jakub Špaček.

První měsíce v hlavním městě ale ve skutečnosti ve srovnání s jejich kapalinou tak zářivé nebyly: mladíkům se nedařilo najít prostor. "V jednu chvíli už jsme byli docela bezradní. Nakonec se na nás přece jen usmálo štěstí," vzpomíná Jakub. Po půlroce intenzivního hledání se usadili ve sklepních prostorách na rohu ulic Třebízského a Mánesovy, kde v minulosti sídlila první restaurace Ambiente a do loňského roku také populární Máneska. "Ještě teď sem občas někdo přijde a chce po nás večeři."

Původní cihlové stěny a lampy zůstaly, přibyl bar, posezení a především − úsporné osvětlení na základě záhadné kapaliny, která je za normálních okolností čirá, po kontaktu s LED UV diodou se však zabarví a září odstíny červené, zelené i modré. Atmosféru chemické laboratoře kromě zmíněných plášťů ještě umocňují bublající a syčící interiérové doplňky a hlavně netradiční způsob, jakým se zde připravují a podávají samotné koktejly.

Vynálezci chemického osvětlení Denis Havlena a Jakub Špaček ve svém baru připravují koktejly z netradičního alkoholu i domácích sirupů.
Foto: Libor Fojtík

"Museli jsme samozřejmě absolvovat barmanský kurz, což byla také velká zábava," dodává Jakub s tím, že nikdy předtím nedrželi šejkr v ruce. Na podobné kurzy se totiž většinou hlásí lidé z oboru, například studenti hotelových a gastronomických škol. "My jsme tam přišli jako dva úplní amatéři − biofyzik a ekonom."

Dnes už se v koktejlech orientují natolik, že si sami vyrábějí některé ingredience. A díky tomu, že Denis vystudoval biofyziku, mohou dokonce manipulovat s alkoholem a různě ho upravovat, na což by jinak byla potřeba speciální koncese.

Alkohol s příběhem

"Vymysleli jsme celou řadu autorských drinků, které tvoříme z vlastních domácích sirupů," vysvětluje Denis a v rukou svírá nádobu smrkového sirupu plnou jehličí. Z něj se míchá například drink Biophysicist Special Fizz s pálenkou ze šišek borovice limby, limetou a sodou. V koktejlu Botanist je zase kromě stejnojmenného ginu také sirup z citronové trávy a rakytníku.

"Pokud má někdo rád smetanu, určitě by měl vyzkoušet tohle," doporučuje Denis Havlena, který v oblaku kouře ze suchého ledu, jenž v Chemistry Baru doprovází většinu drinků, právě připravil nápoj zvaný Lab ­Dream. Mísí se v něm poměrně silné likéry Galiano a Cointreau, smetana a domácí kávový extrakt, který laboratorní barmani servírují tematicky v pipetě. Díky ní si mohou hosté nápoj sami "dokončit".

Panáky se tu pijí z malých odměrek, do vodky Jakub s Denisem zase přidávají napařené bonbony Marshmallow nebo gumové medvídky. Někdy samotný alkohol zakuřují a propůjčují mu tak třeba karamelovou nebo skořicovou chuť, jindy zase aroma, kdy chuť zůstává neměnná, zmizí jen pro někoho nepříjemná vůně alkoholu. Tabu pro ně není ani alkoholické želé − alkohol je zkrátka alchymie.

Vynálezci chemického osvětlení Denis Havlena a Jakub Špaček ve svém baru připravují koktejly z netradičního alkoholu i domácích sirupů.
Foto: Libor Fojtík

"Nejvíc nás mrzí, když sem přijde host a ani nemá snahu podívat se na naše menu a ochutnat to, co jsme si pro něj připravili, protože nápadů máme opravdu spoustu. Do francouzské restaurace se také nechodí na svíčkovou," shodují se. Pro ty, kteří netouží příliš experimentovat, zařadili aspoň typické druhy alkoholu netypického původu. "Vyhledáváme alkohol s příběhem. Třeba tahle vodka je od pražského chemika, který si ji vyrobil k narozeninám a nakonec s ní skoro vyhrál soutěž v Americe. V tomhle ginu jsou zase bylinky, které rostou na jediném místě světa," ukazuje Denis postupně na jednotlivé lahve v polici i originální fontánu na absint.

Domů dvakrát za rok

Chemistry Bar se pro Denise a Jakuba stal zaměstnáním a koníčkem zároveň, jak ale sami přiznávají, i po čtvrtroce ostrého provozu jsou z podnikání zatím trochu vystrašení. A není se čemu divit − oba se vydali mimo obor, který vystudovali, a zkouší si splnit svůj velký sen.

Museli jsme absolvovat barmanský kurz, což byla také velká zábava. Přišli jsme na něj jako dva úplní amatéři.

Lokalita pražských Vinohrad v těsné blízkosti Riegerových sadů podle nich také není úplně ideální − spousta lidí se tu zdržuje především během dne a večer všichni míří do centra. "Některé večery jsou skvělé, jiné takové, že bychom se nejraději otočili a šli domů. Například včera jsme tu měli dohromady jen asi 10 hostů, jindy se jich tu sejde i 80 a někteří musí sedět na zemi," pokračuje Denis.

Drtivá většina hostů jsou prý cizinci, kteří se se zakouřenými koktejly i jejich tvůrci neustále fotí. "Snažíme se jim připravit show. Jakmile se někdo nedívá, přihodíme mu do pití suchý led nebo rozsvítíme skryté části osvětlení," popisují pobaveně majitelé baru.

Ačkoliv oficiální zavíračka Chemistry Baru nastává s úderem druhé hodiny ranní, sem tam se večírek protáhne a Denis s Jakubem se do Nuslí, kde nyní bydlí, vracejí až za svítání. Když se kolem poledne vzbudí, nakoupí zboží a na osmou už jsou zase oba v bílém. O žádné výpomoci ale zatím neuvažují. "Už v tom začínáme mít trochu systém. Původně jsme chtěli jezdit za rodinou a přáteli do Ostravy aspoň jednou měsíčně. Zatím se nám to povedlo až po půlroce."