Hraje jasnými teplými barvami, je vytvořený z čerstvého ovoce, osvěžující a lahodný. Dezert navozuje sváteční atmosféru − vůní exotických plodů i trochou jamajského rumu v těstě. Docela pěkně by mu to slušelo třeba i na vánočním stole. A ještě jednu výhodu má: nenajdete v něm ani gram másla, takže jde o dobrotu racionální. A nyní vzhledem k "máslové cenové hysterii" ještě ušetříte.

Talíř místo mapy

Krásná souhra ovocných chutí a tak trochu svatba kontinentů. Ananas má svou pravlast v Jižní Americe, datle v Mezopotámii, fíky nejspíš v Malé Asii, ale už ve starověku pokrývaly celé Středomoří. Mango se k nám dostalo z Indie, Malajsie či jižní Číny, nicméně jeho prapůvod lze zřejmě hledat na svazích Himálaje. Citrony a pomeranče pocházejí z jihovýchodní Asie. A aby to bylo komplet, ještě je tu maracuja neboli mučenka, jejíž domovinou je podle všeho tropické pásmo Střední Ameriky. K tomu vůně rumu vanoucí z Karibiku a lehká stopa kokosu.

Můžeme cestovat po chuťovém glóbusu křížem krážem a zároveň si užívat chuťového souladu osvěžující kyselosti, šťavnaté sladkosti i lehoučké hřejivé pálivosti, s níž se hlásí ke slovu zázvor, korespondující s nástupem chladnějších dnů. Hlavní prostor tady ovšem paří datlím a fíkům. Datle jsou lahodné, výživné i zdravé. Obsahují také látky, jež dokážou nespavcům výrazně vylepšit spánek. Ale protože se většina produkce prodává sušená, což jejich kvalitu nesnižuje, není třeba sledovat sezonu. Trochu jiné je to s fíky. Ty jsou v čerstvém stavu skutečným gastronomickým klenotem, jenomže rychle podléhají zkáze, a tak vychytat je v dobré kondici je někdy obtížné. Na druhou stranu se dají sehnat v průběhu celého roku.

Slovo týdne

Sorbet

jarvis_5a0b09f2498e34d8bd5fb238.jpeg

◼ Sorbet, šerbet, zmrzlina. V čem se liší? Sorbet je z mrazených krémů nejlehčí, skládá se jen z ovoce, cukrového rozvaru, případně bylinek, koření či alkoholu, ale neobsahuje žloutky či smetanu, tedy žádný tuk.
◼ Těžší přísady jsou naopak součástí zmrzliny.
A šerbet? Ten stojí někde uprostřed. Pořád ještě lehký a osvěžující, ale přidané může být například kokosové mléko, bílek nebo želatina.
◼ Pokud jde o cukr, ten se používá vždy – nejenom sladí, ale díky nižšímu mraznému bodu směs neztuhne na kámen, a má tak vláčnější konzistenci.
◼ Hlavní je v průběhu mrazení sorbet promíchávat, nejméně třikrát a důkladně. Nejlepší je vyndat jej pár minut před podáváním a naškrabat lžící. Vyrobit se dá dobře i bez zmrzlinovače.

Pakliže máte k dispozici jen fíky sušené, namočte je přes noc ve vodě či krátce poduste, třeba ve sladším vínu. Ani u nich se touto procedurou obsah cenných látek nesnižuje. K tomu se dají skvěle kombinovat s masem nebo se sýry. Navíc snižují únavu, odbourávají přebytečná kila, dokážou rychle zasytit, zlepšují peristaltiku i soustředění. A taky náladu. Na váhu stojí sušené sice skoro stejně jako popotahované máslo, ale možná budete veselejší.

Datlový koláč s fíky, ananasem a mangovým sorbetem

Ideální dezert podzimních dnů: lehký, svěží, s nastřádanou energií ze slunečních paprsků. Novinka obědového menu restaurace Bellevue cukrářky Františky Šádové.

Co budeme potřebovat:

Koláč:

3 vejce,
60 g cukru,
370 g bílé čokolády,
60 g bílků,
50 g datlí,
100 ml rumu Captain Morgan.

Sorbet:

100 g manga,
50 ml čerstvé pomerančové šťávy,
200 ml pyré z maracuji,
30 ml čerstvé citronové šťávy,
75 ml vody,
75 g cukru,
50 g glukózy,
25 g kokosového sirupu.

Mangové pyré a chips:

2 manga,
2 plátky želatiny,
50 ml vody.

Ananas:

½ ananasu,
150 ml vody,
150 g cukru,
10 g máty,
10 g zázvoru.

Postup

Datle si namočíme do rumu a necháme je 24 hodin marinovat. Čokoládu rozpustíme do tekutého stavu. Zvlášť si vyšleháme bílky, zvlášť vejce s cukrem, do nichž pak vmícháme čokoládu. Přidáme bílky, opět promícháme a vlijeme vše na plech vyložený pečicím papírem. Navrch ještě rozhodíme pokrájené datle a pečeme při 160 °C asi 13 minut. Poté vykrajujeme z plátu nejrůznější tvary. Ve chvíli, kdy dáme marinovat datle na koláč, můžeme si rovnou připravit i sorbet a ananas. Nejprve svaříme na sirup vodu, cukr a glukózu a necháme vychladnout. Pak přidáme ovocné složky a zbytek ingrediencí a za stálého promíchávání necháme sorbet zmrznout. Polovinu ananasu zbavíme kůry, nakrájíme na kostičky 2 × 2 cm a vložíme do marinády ze svařené vody s cukrem, do níž jsme po vychladnutí rozmixovali mátu a zázvor. Necháme nejlépe ve vakuu 24 hodin marinovat.

Na tvary vykrájeného koláče servírujeme mangové pyré, přidáme sorbet, ozdobíme mangovým chipsem a doplníme čerstvými fíky.