Lanýžový Mikuláš

První prosincový týden je v Atelieru Kalina v pražské ulici Karoliny Světlé k dispozici celé lanýžové menu. Zahrnuje lanýžové bio vejce s omáčkou albufera, risotto s plátky telecího karé, farmářské kuře s černým kořenem nebo sýrový dezert brie de maux s černým lanýžem. Gourmetguru ochutnal první zmíněnou položku a vejce s jemnou krémovou omáčkou a strouhaným lanýžem může jen doporučit. Uspokojující moment, kdy se nakrojené vejce rozteče, dovoluje jíst i očima, chuť je pak naprostá harmonie. Skvělé je také také risotto s telecím karé (na obrázku).

Zabijačka s lanýži

Zabijačkové hody s lanýži v Grand Cru Lodecká

Jak povýšit zabijačkové hody na luxusní zážitek, ví šéfkuchař Grand Cru v pražské Lodecké ulici Jan Punčochář. Vepřový bok, tlačenku či jitrnici doplní kuchařský tým černými a bílými lanýži. Připraveno je také vinné párování, které obstarají sommeliéři podniku v čele s Jakubem Čebišem. Gourmetguru zjistil, že zabijačkové hody budou probíhat 5. prosince od 19 hodin a celé menu včetně vína vyjde na 4900 korun.

Máte nějaké čerstvé gastrodrby? Zažili jste v restauracích něco zajímavého? Dejte mi vědět: gourmetguru@ihned.cz. Gourmetguru na Twitteru @GourmetguruHN