Navzdory velkému obsahu zeleniny nejsou výrobky dětské výživy pro děti příliš vhodné. Obsahují totiž mnoho cukru a primárně zpracovávají ovoce a sladkou zeleninu. U dětí se tak dostatečně nerozvíjí chuťové vnímání a naopak se posiluje jejich přirozená preference sladkého jídla.
K tomuto závěru došli vědci z univerzity v Glasgow, kteří testovali stovky produktů dětské výživy. Zjistili, že většina z nich je složena z jablek, banánů, rajčat a brambor. Naopak méně sladká zelenina jako špenát nebo brokolice se využívá minimálně.
I když tak rodiče svým dětem kupují výživu v domnění, že podporují jejich zájem o zeleninu, ve skutečnosti jim posilují touhu po sladkém. Dětem tak chybí chuťová rozmanitost a hůře si pak zvykají například na hořkou chuť špenátu nebo brokolice.
„Děti mají vrozenou preferenci sladkého jídla. Chuť je ale záležitost učení a je na rodičích, aby svoje děti seznámili s méně sladkými potravinami a konstantně podporovali chuťovou rozmanitost jídel, které jim podávají," řekla pro britský deník The Guardian vedoucí výzkumu Ada García.
Podle Garcíi by rodiče měli svým dětem zeleninu více vařit doma a připravovat jim jídla z méně sladkých ingrediencí.
Konzumace pouze sladkého jídla by totiž u dětí mohla vést nejen ke špatným stravovacím návykům, ale hlavně k obezitě a zdravotním problémům.