Tomáš Karpíšek říká, že každý ze svých projektů buduje s vizí nesmrtelnosti, což trochu vyvrací restaurace Hospoda v New Yorku, kterou po třech letech provozu prodal. Spolumajitel značky Ambiente k tomu říká jediné: "Všechno bylo správně."

Přestože naše redakce sousedí s jeho restaurací a pekárnou Eska a nedaleko se nachází i Lokál Hamburk, scházíme se překvapivě u podnikatelovy konkurence − v karlínském Bistru Proti proudu manželů Konečných.

Proč se setkáváme zrovna tady?

To je jednoduché. Naše podniky mě rozptylují. Jakmile do některého přijdu, mám tendenci podvědomě sledovat a hodnotit jeho chod. Zvolil jsem proto neutrální půdu. Už jsem tu párkrát byl a musím uznat, že to tady dělají velmi dobře. Je vidět, že bistro neprovozují jen kvůli byznysu, ale také z vášně.

Zaslechla jsem totiž, že také plánujete otevřít bistro v Karlíně. Takže se nechystáte kupovat tento podnik?

Ne, opravdu, za tím, že jsme právě tady, nic hlubšího není.

Navštěvujete své restaurace často, když říkáte, že máte tendenci je hodnotit? Jakou v nich vlastně hrajete roli?

Chodím k nám, samozřejmě. Jednak kvůli lidem, jednak kvůli tomu, že mě zajímá, jak si vedou, a také se musím někde stravovat. Vždycky se snažím jim dávat zpětnou vazbu a zpravidla je to tak, že chodím do nejčerstvěji otevřených podniků, protože potřebují největší péči. Je dobré, že jich máme spoustu, můžu vybírat a neobědvám pořád to samé.

Tomáš Karpíšek (47)

◼ Český podnikatel, restauratér a spolumajitel kanceláře Ambi CZ, která stojí mimo jiné za sítí restaurací Ambiente. Vyučil se kuchařem v Liberci a roku 1990 odjel sbírat zkušenosti do Rakouska, kde pracoval jako šéfkuchař v hotelu Foster a studoval na Institutu gastronomie v Innsbrucku.

◼ Po svém návratu roku 1995 otevřel první restauraci Ambiente s názvem The Living Restaurant v Mánesově ulici v Praze. Dnes má na svém účtu více než 20 úspěšných projektů.

◼ Jeho současnou manželkou je autorka kuchařky Bjukitchen a foodblogerka Barbora Karpíšková.

Dal by se některý z nich označit jako vaše srdeční záležitost?