Maximilian von Reden se po 14 letech strávených v Asii vrátil zpátky do Evropy. Místo Německa, odkud pochází, ale zamířil do Prahy, kde od srpna řídí hotel sítě Mandarin Oriental. Jeho stěhování bylo také trochu osobní, protože chtěl být nablízku svým rodičům, kteří letos slaví 80. narozeniny.

A zároveň už se mu po Evropě stýskalo, hlavně po kultuře. "Poslední tři roky jsem řídil Mandarin Oriental v Jakartě a tam vůbec není běžné chodit na koncerty nebo výstavy. Zároveň se tam nedá jen tak procházet. Když jsem chtěl jít někam pěšky, ostraha se mohla zbláznit," vzpomíná s úsměvem na své dny v Indonésii.

Jak objevovat svět

Právě procházení, díky němuž rád poznává města a země, von Redena hodně baví. "Vyrůstal jsem na vesnici, ale věděl jsem, že tam nezůstanu do konce života, protože jsem byl zvědavý. Chtěl jsem poznat, co je tam venku," říká třiačtyřicetiletý manažer a žertuje, že zároveň netušil, že toho cestování nakonec bude tolik.

Maximilian von Reden (43)

Nový šéf hotelu z asijské sítě rád čte, baví ho kriminálky či autobiografie, ale také odborné knihy o managementu. Nejvíce se mu líbilo v Tokiu, obdivuje japonskou preciznost, mají tam dobrý zelený čaj a pěkná golfová hřiště.

V průběhu své pracovní kariéry, která začala na konci devadesátých let, zaujímal vystudovaný hoteliér různé pozice v hotelech zvučných jmen, jako Kempinski či Ritz. Pro asijskou síť Mandarin Oriental pracuje celkem devět let. "Vždy jsem považoval za privilegium pracovat v této oblasti a objevovat takto svět," uvádí.

V Praze se pořád něco děje

Maximilian von Reden říká, že nejraději poznává zemi s místními, protože jen tak porozumí svým kolegům a tomu, co zákazníci v daném státě očekávají. Mimoto z poznávání míst získává opravdový zážitek. Jak je to důležité, zjistil třeba při renovaci hotelové restaurace v Jakartě, kde mu cizinci tvrdili, jak mají Indonésané rádi pálivá jídla.

Při návštěvách místních populárních restaurací ale zjistil, že to tak není. "Lidé tam chtějí zažít explozi chutí, když se do něčeho zakousnou. Takže pokud bychom vytvořili restauraci s pálivým jídlem, neuspěli bychom," vypráví Reden. Zároveň ho zaujalo, jak jsou Indonésané aktivní na sociálních sítích, proto musela být hotelová restaurace také trochu umělecká, aby to, co se dostane na stůl, bylo vizuálně atraktivní, a jak říká "zinstagramovatelné".

Prahu už také poznává. Protože se zajímá o gastronomii, chodí se rád najíst do různých restaurací. Překvapilo ho, že Češi milují ham­burgery, a proto hledá nejlepší burgrárnu ve městě. Zatím se však vyhýbá Starému Městu, které je pro něj až moc turistické. "V Praze je hodně víkendových aktivit, farmářské trhy, gastronomické festivaly, vypadá to, že se tady pořád něco děje," popisuje své dojmy ­Reden.

Renovace hotelu

Hned příští rok čeká nového šéfa jeden z kroků, které by mnoho hoteliérů asi nenadchly. Začne postupně s renovací všech pokojů. Pětihvězdičkový hotel se nachází ve čtyřech budovách bývalého kláštera ze 14. století na Malé Straně, ale i luxusní ubytování se podle von Redena vyvíjí. Plánuje například mít v pokojích český design, aby host vždy poznal, že je v Praze.

První část renovace začne ke konci roku 2018 a přes nejsilnější sezonu, tedy na Vánoce a Nový rok, už má být hotová. Další fáze bude zase po tomto období, kdy je v turistickém ruchu trochu klidněji.

Celá renovace proběhne za plného provozu, právě díky většímu počtu budov. Měla by být hotová na konci roku 2019. O investicích, které do renovace čínští majitelé dají, ale konkrétní informace Reden poskytnout nechce. Skupina CEFC koupila hotel loni, mimoto v Česku vlastní také fotbalový klub Slavia nebo pivovar Lobkowicz.

Podle Redena služba Airbnb, kterou mnoho hoteliérů považuje za nekalou konkurenci, luxusní hotely moc neohrožuje. Má ale vliv na odvětví, což poznal například v Tokiu, kde je Airbnb velmi populární. "Vyžaduje to regulaci a jasné pokyny," tvrdí Reden s tím, že podporuje i snahy české vlády služby sdílené ekonomiky zkrotit.