V přízemí domu na Korunní ulici, kde ještě před pár týdny probíhala rekonstrukce, uviděl Gourmetguru za okny minimalistický, ale prostorný interiér ze dřeva a kovu. Uvnitř se pak Spižírna 1902 tvářila jako moderní bistro jako dělané pro fotku. Interiéru vládne velká tapeta s motivem propletených rostlin, která pokrývá strop i část stěny.

Pekárna ve Spižírně 1902Gourmetguru zjistil, že Spižírnu vedou tři majitelé - neteř, strýc a rodinný přítel, kteří pochází z Orlických hor. "Kluci mě oslovili s tím, že by rádi otevřeli kavárnu s pekárnou," prozradila spolumajitelka Alžběta Štěpánková, která se gastronomii věnuje čtvrtým rokem, předtím působila jako provozní ve francouzské restauraci. "Já jsem přišla s nápadem vytvořit prostor, který zaujme v jakoukoliv denní dobu jakéhokoliv strávníka, vegana i všežravce," upřesňuje. Interiér navrhovali architekt Kamil Štajgl a designérka Anna Štěpánková, kteří kladou důraz na detail a vlastní tvorbu. Pro Spižírnu vytvořili světla, stoly i bary. Tapetu s rostlinným motivem navrhovala ve spolupráci s nimi litevská ilustrátorka žijící v Norsku Ieva Ozola.

Tomatová polévka s bazalkovým pestem v podniku Spižírna 1902

Spižírna 1902 nemá obsáhlou nabídku jídel, díky tomu ji obměňuje denně. Gourmetguru nestihl snídaňové menu podávané do 11.30, k obědu mu obsluha nabídla tomatovou polévku, zeleninový krém a kuřecí prso na medu s bulgurem. Zvolil první možnost a nechyboval, k polévce si vybral z pekárenského pultu nadýchanou povidlovou buchtu. Nikde neviděl dorty. "Pečeme záviny, bublaniny nebo třeba plněné buchty, ale nejsme kavárna," vysvětlila Alžběta Štěpánková. "Stavíme na české kuchyni, můj kuchařský tým neustále hledá inspirace a nápady a zkouší nové věci," dodává.

Spižírna 1902A jak vlastně vznikl název podniku? Spižírna je podle spolumajitelky koncept podniku, 1902 je pak rok, kdy byl postaven dům, v němž sídlí. Původně tu fungovala lékárna, mlékárna nebo řeznictví. Ve Spižírně po nich zůstala původní dlažba, kterou odkryla rekonstrukce.

Máte nějaké čerstvé gastrodrby? Zažili jste v restauracích něco zajímavého? Dejte mi vědět: gourmetguru@ihned.cz.