Nejbarevnější kuchařka

Vařila na Novém Zélandu, v Austrálii, ale i u Jamieho Olivera v Anglii. Procestovala Vietnam a teď kuchařka a cestovatelka Kamila Kamu Rundusová vydává svou autorskou prvotinu. Nejbarevnější kuchařka představí lidem exotický svět zahraniční gastronomie a přinese recepty na jihoamerická, asijská a další exotická jídla, ve kterých Kamu používá suroviny dostupné i v České republice. Knihu, kterou doprovází příběhy ze zahraničních toulek, vydá Kamila Rundusová i díky crowdfundingové kampani na Hithitu.

Kuchařka a blogerka Kamila Kamu Rundusová."Rozhodla jsem se, že psaní svých zážitků z cest po světě posunu na další úroveň a po roce sbírání materiálu se konečně vrhnu na vydání pořádné kuchařky plné barevných fotek lidí a jídel, ve které sepisuji recepty a tipy, kde suroviny sehnat, jak je zpracovat a jak si nejlépe pohrát s jejich chutěmi," říká Kamu

Ve svých receptech používá kafrové listy, asijskou skořici, tamarind nebo garam masalu. Vaří z nich Nem chua (vietnamské fermentované vepřové maso), naložený vietnamský česnek nebo třeba nakládané chilli habanero nasladko s kokosovou pastou.

Kromě exotických pokrmů Kamila Rundusová ukazuje i mnoho kuchařských technik, zároveň čtenáře seznamuje s bizarními příběhy, které se jí při výpravách staly. "Když jsme cestovali po Vietnamu, strhli mi z ramena dva kluci, kteří projížděli kolem, kabelku. V ní jsem měla telefon s nezálohovanými fotkami, takže jsem o ni v žádném případě nechtěla přijít. Tak jsem se jí prostě zuby nehty držela i poté, co mě táhli chvíli po zemi. Kluci to nakonec vzdali, já skončila úplně odřená ležet na ulici, ale v ruce jsem vítězoslavně držela kabelku," vypráví Kamu.

V Nejbarevnější kuchařce je kladen důraz zejména na důsledné vysvětlení a popis jednotlivých exotických surovin, tipy a přiblížení toho, jak je správně použít, a zároveň na kvalitu a čerstvost.

"Zásadní je pro mě i výživnost jednotlivých jídel, ráda vařím zdravě, efektivně a zamýšlím se nad skladbou použitých surovin. Nejraději vařím tzv. 'beze zbytku', tedy abych maximálně využila veškeré suroviny," přibližuje Kamila.

Máma mele vločky

Popudem k napsání kuchařské knihy byly pro Martinu Dvořákovou gastronomické experimenty, jimiž prošla, když se u jejího manžela projevily příznaky netolerance lepku. Postupně objevila bezlepkové suroviny, které jsou zdravé a v Čechách dostupné – amarant, pohanku, tapioku, kukuřici nebo jáhly.

Obálka kuchařky Máma mele vločky.Máma mele vločky je rodinná bezlepková a vegetariánská kuchařka, v níž autorka popisuje zmíněné suroviny a představuje téměř 80 receptů, které vyzkoušela při různých rodinných příležitostech, jakými jsou oslavy, Velikonoce, Vánoce, nedělní oběd nebo piknik. Kuchařka obsahuje recepty tradiční, třeba na nudličkovou polévku nebo na sladké knedlíky, a dále originální recepty na polévky, hlavní jídla, saláty, sladkosti, smoothie i drinky. V části z nich chybí nejen maso a lepek, ale také cukr nebo laktóza.

Ukázka z knihy: Recept na krémovou houbovou polévku

Hustá krémová polévka je to pravé po dopolední procházce lesem. Nebo městem. To je vlastně jedno. Každopádně voňavé houby dušené a vařené s vývarem a smetanou jsou rozhodně tou správnou cestou k doplnění energie. Houby navíc jako jediná zelenina obsahují vitamin D. Díky celé řadě vitaminů skupiny B také výborně startují metabolismus a spalování. V polévce před dalším jídlem tak představují skvělý způsob, jak povzbudit chuť k jídlu.

doba přípravy: 15 minut, doba vaření: 20 minut, počet porcí: 4

■ 50 g másla
■ 400 g hnědých žampionů
Krémová houbová polévka.■ 1 lžička soli
■ špetka čerstvě mletého pepře
■ lžička a půl tamari omáčky
■ 400 ml zeleninového vývaru
■ 400 ml tučné smetany

Máslo rozpusťte ve velkém hrnci. Přidejte k němu nadrobno nakrájené houby, osolte a opepřete. Vařte, dokud žampiony nezměknou a nepustí šťávu, asi 10 minut.

Vmíchejte tamari omáčku a vařte ještě asi minutu. Houby potom zalijte vývarem a smetanou a nechte probublávat na mírném plameni asi 10 minut, dokud polévka nezhoustne. Podávejte.

Nalož to

Utopenci, hermelíny a okurky nejsou jediné nakládané chuťovky. Pokud jste si to doteď mysleli, o opaku vás přesvědčí mladá experimentální kulinářka Daniela Turecká. Poté, co kreativními nápady zaplnila spíže rodiny a přátel, napsala o své zálibě knihu s názvem Nalož to. Vznikla tak kuchařka, která se věnuje nakládání zeleniny, sýrů a zavařování specialit.

Ukázka z knihy: Nakládané citrony

Nakládané citrusy jsou u nás poměrně neznámé. V orientálních kuchyních se s nimi naopak potkáte často. To dá rozum, v teplejších krajinách taky roste mnohem více citronů než u nás. To ale ještě neznamená, že by se nám nehodily. K pečenému skopovému je asi přidávat nebudete, ale taková rybka pečená s nakládaným citronem není vůbec k zahození.

Nakládané citrony.Na sklenici s klipsem o objemu 1 l budete potřebovat: 

■ 5 až 6 velkých vyzrálých bio citronů
■ 1 limetku
■ 3 snítky citronové trávy
■ 4 až 5 lžic hrubozrnné soli
■ pár kuliček bílého pepře
■ 6 až 8 lístků čerstvé máty
■ 2 snítky koriandru
■ 4 až 5 lžic třtinového cukru
■ 2 lžíce nastrouhané citronové kůry
■ šťávu ze 2 citronů
■ 200 ml vlažné vody

Omyté citrony a limetky nakrájejte na kolečka a rozložte do misky. Citronovou trávu omyjte a nakrájejte na tenké proužky. Přidejte ji do misky.

K pokrájeným citrusům vsypejte všechnu sůl. Rozmáčkněte kuličky pepře plochou stranou nože (klidně příborového), aby se z nich lépe uvolnila vůně. Přidejte pepř do misky k citronům a soli. Opatrně promíchejte, aby se kolečka moc neporušila, a nechte asi 10 minut odpočívat.

Vrstvěte citrony s limetkami do dobře umyté sklenice, prokládejte lístky čerstvé máty, obranými lístky koriandru, zasypávejte třtinovým cukrem a strouhanou citronovou kůrou. Přelijte šťávou, která po citronech zůstala v misce, doplňte ještě šťávou ze dvou citronů, která je v seznamu surovin, a případně dolijte vlažnou vodou, aby byly citrusy ponořené. Sklenici uzavřete a citrony nechte uležet 4 až 6 týdnů v chladnu. Během prvních pár dní občas sklenici obraťte, aby sůl rovnoměrně prostoupila celý nálev.

Tip: Mezi vrstvy citronu můžete vkládat i zázvor nakrájený na kolečka, chuť pak bude ještě výraznější a mírně štiplavá.