Zní to nemožně, ale pro paní Moniku Kolmovou z rakouské pohraniční vesničky Heinrichs je třeba pekař dovážející pečivo dvakrát týdně až do vsi běžnou součástí života. Hostům, kteří jsou ubytovaní na jejím statku, tak může ráno předložit ošatku hned s několika druhy tmavých čerstvých kornspitzů.

Paní Kolmová je v domácnosti, do sedm kilometrů vzdáleného městečka Weitra ale vozí své dvě dcerky do školy a mohla by si tam nakoupit levné anonymní pečivo v samoobsluze.

Přesto dává přednost svému pekaři, kterého dobře zná: „To je samozřejmost, myslet na sousedy,“ pojmenovává jeden z důvodů, proč nejen v Rakousku, Německu, Itálii či Francii obstojí drobní výrobci potravin – ostatně jak jinak by své zboží prodali. V ceně nemohou diskontům konkurovat, stejně jako je tomu u nás. Nabízejí však originální chutě, rukodělný vklad, staré recepty a v neposlední řadě sami sebe – vědí nejlépe, co komu nejvíc chutná.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se