reklama
reklama
9. 4. 2012 | poslední aktualizace: 9. 4. 2012  10:25
Pučálka, šumajstr. Co jíme na Velikonoce

Jména tradičních velikonočních jídel se čtou jako poezie. Co se za nimi skrývá?

Velikonoční nádivka, mazanec nebo vajíčka na tvrdo zná každý, sváteční jídelníček našich prababiček měl ale více položek. Řada názvů jídel, která se připravovala o velikonočních svátcích, má velmi poetické názvy. Víte například, co je to pučálka nebo kočičí tanec?
Radka Hrdinová
Radka Hrdinová
redaktorka
Čtěte více o: jídlo | Velikonoce
Z naklíčeného hrášku se připravuje pučálka.
Z naklíčeného hrášku se připravuje pučálka.

Podívejte se na malý přehled tradičních velikonočních jídel, o kterých jste možná ještě nikdy neslyšeli. Jednak proto, že jde o regionální speciality, ale také proto, že tradice mazance, nádivky a malovaných vajíček poslala řadu starších pojmenování velikonočních jídel i některé z dříve oblíbených receptů do zapomnění.

Hlavička: Jiný název pro velikonoční nádivku. Říká se jí také sekanice, sekanina, nebo velikonoční snítek. Bývávala typickým pokrmem Bílé soboty.

reklama

Jidáše: Kynuté sladké „houstičky“ sypané mandlemi. Podávají se nejlépe čerstvé, polité medem.

Kočičí tanec (nebo také kočičí svatba): Zapékaná směs z čočky a krup ochucená česnekem, majoránkou a osmaženou cibulkou.

Mazanec: Jeden z nejznámějších velikonočních pokrmů vypadal za našich praprababiček jinak než dnes. Už proto, že se nesladil cukrem, ale spíše jen sladkou smetanou, v některých regionech se do něj přidával tvaroh, jinde se namáčel do vína.

Pečený beránek: Tento symbol nevinnosti se dnes většinou peče ze sladkého těsta, dříve byl ale takový beránek spíše výsadou chudých. Ti, kdo na to měli, pekli skutečného beránka, šlo tedy o jehněčí maso pečené v celku.

Ptáčci: Pečivo z kynutého těsta. Nejprve se z něj vyválejí tenké „pramínky“, na nich se pak udělá uzel a delší konec těsta se zploští – vznikne tak „hlavička“, která se ozdobí rozinkou (okem).

Pučálka: Vyklíčený hrách zprudka opečený na másle, osolený a opepřený, ale také slazený nebo s rozinkami.

Šumajstr: Stejný princip jako u kočičího tance, jen místo čočky se používaly fazole.

Autoři: Radka Hrdinová
reklama
Zobrazit náhled
Zbývá 1000 znaků
Článek neobsahuje komentáře.
Nejčtenější
reklama
reklama
reklama
reklama