Momos, to je pro mě chuť Himálaje. Tyhle knedlíčky připravované na páře jsou jedním ze základních pokrmů všech národů těchto hor, ať už Tibeťanů nebo Ladačanů. Poprvé jsem je měla u své tibetské známé Čimi v Le, hlavním městě severoindického Ladaku.

Čimi mívala malou restauraci v prvním patře domu na hlavním bazaru. Když jsem z Le odjížděla naposled, říkala, že se musí přestěhovat. Majitel budovy se rozhodl pronajmout prostory meditačnímu centru pro západní turisty.

Bylo mi z toho smutno, protože právě v nevelké kuchyni nad úzkými schody jsem se od Čimi naučila základy tibetského vaření. Právě tam mi na přivítanou vařila sladké patsa markhu se sušeným jačím sýrem a právě v tomto krcálku jsem vyrobila pod jejím vedením svoje první momos.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se