Nejbližší nám zůstávají chutě, které známe z dětství. Paměť našeho jazyka je třeba důvodem, proč mnozí z nás tvrdohlavě kupují oplatky všeho druhu ze Slovenska a jejich českou konkurenci bojkotují. Nejde o to, že by sereďské pečivárne dělaly oplatky a sušenky zdravější nebo bez éček: akorát méně "vylepšují" receptury a víc se drží těch původních. Což vyhovuje nostalgické paměti našich chutí.

Stejné je to i se zákusky a dorty. Dobré tiramisu je fajn, nemám vůbec nic proti cheesecaku. Jenže málokterý exemplář těchto dezertů ve mně dokáže spustit bezuzdné nadšení, jaké zažívám, když někde narazím na laskonku podobnou té, co mívali na Svatém Kopečku u Benešů. Právě laskonky a kremrole starodávného střihu ze mě udělaly štamgasta cukrárny, kde jinak mají jedno z nejpříšernějších kafí v okolí naší redakce.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se