Na typickou pouťovou pochoutku má cukrová vata pořádně dlouhou historii. Jako první si ji začali ze zkaramelizovaného cukru připravovat Italové už v 16. století. Nebyla to tenkrát pochoutka pro každého, cukr byl drahý a jen tak někdo si ho dovolit nemohl.

Stroj na výrobu cukrové vaty má historii podstatně kratší. Až v roce 1897 ale vstoupila cukrová vata do moderní doby, tehdy si zubař William J. Morrison a cukrář John C. Wharton nechali patentovat stroj, který uměl  ochucený a obarvený cukr změnit na měkkou sladkost.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se