Vyrážet za jídlem do regionů je poslední dobou čím dál větší radost. Pár týdnů poté, co jsme přijeli z fenomenální Medité v Mariánských Lázních, nás to zaválo na Vysočinu. Z nostalgie jsem se chtěla podívat do skanzenu na Veselém kopci, kde jsem kdysi poprvé držela v ruce kosu a ochutnala chleba pečený ve vesnické peci.

Před cestou jsem si nebyla jistá, kam půjdeme jíst. Pár tipů od známých se sešlo, ale ani jeden nezněl úplně přesvědčivě. Takže jsme to nechali na náhodě: třeba nás něco po cestě přitáhne ke stolu. Jako dobrý rozcestník se v tomhle ukázal být právě Veselý kopec. Kousek odtamtud je obec Svobodné Hamry, jejíž kořeny sahají až do středověku, kdy se tu vyrábělo železo. Z časů, kdy se tady kovalo ve velkém, zde zůstal kovací vodní hamr a hned proti němu stojí zachovalá roubenka inzerující hamerské pivo na čepu.

 

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se