Ať už máte jakkoliv zdrženlivý vztah k nakupování šperků a obrovských pugétů kvůli společenskému tlaku, který kolem 14. února každoročně nastane, zkuste vzít Valentýna jako příležitost zajít si do restaurace na speciální menu. Čeští šéfkuchaři se činili a vymysleli gastronomické kreace, které si jindy než ve dnech kolem svátku zamilovaných v restauracích nedáte. Kam na valentýnské jídlo zajít?

Snídaně

Pokud se necítíte na opulentní večeři při svíčkách v luxusní restauraci, pozvěte svou partnerku nebo partnera na bohatou snídani.

Bistro proti proudu: Bohémský Valentýn

Březinova 22/471, Praha 8 – Karlín 

Podnik Bistro proti proudu, který v Karlíně otevřel před téměř dvěma lety, na konci loňského roku ocenil úspěšný světový internetový magazín Designboom za originální interiér spojující motivy elektrického proudu a jeho přenosu, který navrhli architekti z ateliérů Modulora a Mimosa. Elektrický proud je reminiscencí na Františka Křižíka, který v Karlíně, kde podnik sídlí, vybudoval svou první továrnu.

Šéfkuchař Ivo Koudelka sází na bohaté sendviče, ze zkušenosti doporučujeme BLAT se slaninou, avokádem, rajčaty a bazalkovou majonézou. Dáte si tu ale i skvělé domácí pomazánky, sázená vejce nebo třeba chia pudink. Na Valentýna budou v bistru podávat bohatou snídani – přímo bohémskou, jak ji sami nazývají.

◼ telecí tataráček s křepelčím vejcem, řepným pestem a creme fraiche
◼ ústřice tří chutí, které dostanete buď s jemně nasekanou okurkou, pomerančovou šťávou a kapkou olivového oleje, nebo s limetkou, šalotkou a sojovou omáčkou, případně s bloody mary a čerstvým koriandrem
◼ marinovaný losos s bezlepkovými hráškovými obláčky
◼ snídaňová smoothie bowle z malin, banánů, spousty koření, trochy špenátu, mandlového mléka a oříšků ozdobená květy
◼ chia jogurt s čerstvým ovocem a domácím ořechovým müsli
◼ minipavlova ozdobená čerstvou šlehačkou, ovocem, třezalkou a růžemi
◼ ke snídani dostanete skleničku prosecca zdarma

V Bistru proti proudu se na Valentýna snídá od 8:30 do 15:00, v případě zájmu až do večera. Doporučujeme rezervovat si místo předem.

Lagarto: Lásky drink

Farského 4732, Chomutov; Radniční 3400, Most; Mírové náměstí 80, Kadaň; náměstí Svobody 2937, Teplice

Lásky drink v Lagartu. Foto: archiv řetězce Lagarto

Kavárny řetězce Lagarto najdete v severních Čechách na místech zdánlivě nekavárenských, třeba v obchodním domě v Teplicích nebo v Chomutově. Řetězec Jana Hawelky působí v severních Čechách, kde se snaží pozvednout kávovou kulturu. V Lagartu při příležitosti valentýnského svátku vsadili na sladkou růžovou hostinu, jejíž důležitou ingrediencí jsou maliny. Na Valentýna si tu dáte

◼ malinové latté
◼ horké maliny
◼ panna cottu
◼ makronky ve tvaru srdce
◼ nápoj lásky

Ingredience, z nichž je nápoj lásky vyroben, jsou tajemstvím. Něco nám ale říká, že bude chutnat po malinách...

Hostina pro dva

Odmítači Valentýna se připravují o spoustu potěšení, těmi gastronomickými počínaje. Pokud mezi ně nepatříte a rádi si večer pro dva užijete v restauraci, kde si při světle svíčky vychutnáte dobré jídlo, máme pro vás několik tipů.

Savoy Hradčany: Afrodiziakální menu

Keplerova 6/218, Praha 1

Šéfkuchař restaurace hotelu Savoy Hradčany Petr Patočka připravil varianty menu tak, aby oslovila jak milovníky steaků, tak vegetariány. Obě menu sestavil s ohledem na afrodiziakální účinky jednotlivých složek. V Art Deco prostorách restaurace na pražském Pohořelci, která sídlí v historické budově pětihvězdičkového hotelu Savoy a v minulosti hostila Seana Conneryho, Bruce Willise nebo monackou princeznu Caroline, si můžete na speciálním menu pochutnat od 10. do 14. února.

Těm, kteří holdují masovým pokrmům, restaurace na Valentýna nabízí:

◼ welcome drink – Sexy Sparkling rosé Brut, Method Tradition, Alentejo RegionRib Eye v restauraci Savoy Hradčany
◼ amuse bouche – Grilovaná kreveta s chilli, mangová salsa s koriandrem, pošírovaná hruška
◼ studený předkrm – Kachní játra foie gras s pistáciemi, zauzenými kachními prsíčky, hruškovým chutney a anýzovou emulzí
◼ polévka – Lanýžový krém s bramborovými chipsy a mléčnou pěnou
◼ hlavní chod – Telecí rib eye s jehněčí kotletkou, gratinovanými brambory, karotkou glazovanou s rozmarýnem, celerovým pyré a smržovou omáčkou s koňakem nebo
◼ Norský losos se zázvorem a bylinkami na špenátových listech, podávaný s gratinovanými bramborami se sýrem Fontina
◼ dezert – Valentýnské srdce pro dva z pistáciového krému, s karamelovou krustou, zdobené jahodami v čokoládě Callebaut; káva Illy; čaj sypaný Ronnefeldt; čokoládové pralinky

Ani vegetariáni nepřijdou zkrátka, pochutnat si mohou na speciálním bezmasém menu:

Předkrm - mozzarella v restauraci Savoy Hradčany◼ welcome drink – Sexy Sparkling rosé Brut, Method Tradition, Alentejo Region
◼ amuse bouche
◼ předkrm z jemné buvolí mozzarelly a rafinované amuse bouche
◼ Špenátový krém se zázvorovou pěnou
◼ těstoviny Lumaconi s lanýžovým krémem, piniovými oříšky a čerstvým parmazánem nebo
◼ bramborové noky s omáčkou z ovčího sýra a česneku, ozdobené makadamovými oříšky a špenátovými listy
◼ dezert Srdce pro dva ze single origin Peru 70% bio čokolády s vanilkovým krémem a horkou malinovou omáčkou s kapkou Portského vína; káva Illy; čaj sypaný Ronnefeldt; čokoládové pralinky

Obě varianty s masem vás vyjdou na 1590 korun, vegetariánské přijdou na 1290 korun.

La Rotonde: Královský krab a avokádo

Štěpánská 40, Praha 1

Elegantní restaurace La Rotonde ve stylu Art Deco sídlící v pětihvězdičkovém Radisson Blu Alcron Hotelu ve Štěpánské ulici nabízí výběr pokrmů z mezinárodní i místní tradiční kuchyně. Šéfkuchař Roman Paulus při příležitosti valentýnského svátku sestavil pětichodové menu:

◼ Salát z avokáda a královského kraba
◼ Pečená foie-gras s rozinkami a kaparovým pyré
◼ Bramborovo-lanýžové noky s pažitkovou emulzí
◼ Treska pošírovaná v olivovém oleji s fregolou a pečenou mrkví nebo
◼ Srnčí hřbet a klobáska s pohankou, kaštany a uzeným morkem
◼ Valentýnský dezert pro dva

Za valentýnské menu zaplatíte 1300 korun, vinný doprovod vyjde na 1000 korun. Jak nám prozradil šéfkuchař Roman Paulus, speciální valentýnský dezert se bude podávat i v michelinské restauraci Alcron, která stejně jako La Rotonde sídlí v hotelu Alcron.

Mlýnec: Kachna na krvavých pomerančích a jedlá hlína

Novotného lávka 9, Praha 1

Restaurace Mlýnec je luxusní podnik u Karlova mostu, kde si vychutnáte především českou kuchyni. Šéfkuchař Marek Šáda, který se učil u michelinských šéfkuchařů i v New Yorku a San Franciscu, na Valentýna připravil čtyřchodové degustační menu. Inspiroval se nejoblíbenějšími položkami na jídelním lístku a menu doplnil o suroviny, kterým momentálně přeje sezona, např. citrusy, exotické ovoce nebo řepu a topinambur. Přidal svou oblíbenou drůbež, ryby a samozřejmě čokoládu.

◼ marinované kachního prso, krvavý pomeranč, jedlá hlína, hráškové výhonky a polníček
◼ pošírovaný siven s řepou, maracuyou a tapiokou
◼ grilovaná perlička, smažený konfit, pórek, topinambur a žampion přelité omáčkou albufera
◼ čokoláda s malinou, pistáciemi a amaretem

Pokud máte na Valentýna jiné plány, ani tak nemusíte zoufat, že gastronomický zážitek propásnete – speciální menu se bude v Mlýnci podávat po celý únor. Čtyřchodové menu vás vyjde na 1390 korun, víno, kterého dostanete ke každému chodu sklenku, přijde na 790 korun.